“Arta i-a îmblânzit pe deţinuţi!”


Intră acum și în grupul de

Câţiva tineri, deţinuţi ai Penitenciarului Botoşani, împreună cu elevi ai Palatului Copiilor din Suceava şi cadre ale Penitenciarului şi-au expus lucrările de pictură şi artizanat la Iulius Mall Suceava.

Expoziţia “Have a prison art break” este rezultatul proiectului educaţional şi parteneriatului de incluziune socială “Diferiţi, dar totuşi egali!”, exponatele fiind realizate în cadrul orelor de terapie ocupaţională desfăşurate sub îndrumarea unor profesori de la Palatul Copiilor.

Tinerii privaţi de libertate, autorii lucrărilor expuse la etajul mall-ului sucevean, au fost şi ei prezenţi la vernisajul expoziţiei, care a avut loc joi, începând cu ora 11:00.

Potrivit organizatorilor acestui proiect, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Penitenciarul Botoşani, Palatul Copiilor Suceava, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava şi IuliusMall Suceava, acţiunea are scopul de a-i ajuta să se integreze din nou în social pe cei care la un moment dat au ales căi greşite.

“Trebuie să le dăm o şansă!” a subliniat Cristina Livadaru, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani, arătând că pasiunile comune îi unesc pe oameni şi îi motivează, inducându-le sentimentul de utilitate socială, libertate şi comuniune prin artă.

În deschiderea expoziţiei a luat cuvântul şi Dorin Blaga, unul dintre deţinuţii care şi-a expus lucrările. Emoţionat, acesta a declarat că fiecare expoziţie şi fiecare pictură constituie “o modalitate de comunicare cu societatea”.

Prezent la vernisaj, artistul plastic sucevean Mihai Pînzaru PIM a remarcat talentul uluitor pe care îl are tânărul artist, afirmând că pictorul “are ştiinţa icoanei, are respect pentru dogmă şi, mai important, personalizează tehnicile procesului de creaţie”.

După ce a felicitat acţiunea, spunând că este cea mai emoţionantă manifestare plastică organizată la Iulius Mall Suceava, PIM l-a invitat pe promiţătorul artist Dorin Blaga să participe şi la alte evenimente culturale.
“Îl aşteptăm şi îl vom primi cu inimile larg deschise” a mai spus acesta când a aflat că deţinutul se apropie de sfârşitul pedepsei, exprimându-şi în final convingerea că “arta i-a îmblânzit pe deţinuţi”.

Expoziţia “Have a prison art break” este cu vânzare şi este deschisă iubitorilor de frumos până pe data de 28 septembrie a.c., timp în care toţi doritorii vor putea să achiziţioneze unul sau mai multe dintre exponatele realizate de deţinuţi, cadrele Penitenciarului Botoşani sau de elevii de la Palatul Copiilor Suceava.


Intră acum și în grupul de