Doi tineri suceveni au lansat cartea “Legislativul in spatiul Uniunii Europene”


Intră acum și în grupul de

Florin Alexandru Hrebenciuc şi Radu Constantin Pricope şi-au lansat joi cartea proaspăt ieşită de sub tipar, “Legislativul în spaţiul Uniunii Europene”. Evenimentul prilejuit de lansarea volumului a fost găzduit de galeria de artă “City Gallery”, din incinta Shopping City Suceava şi a adunat un public numeros, dintre cei prezenţi îi amintim pe Angela Zarojanu, subprefectul Sucevei, Vasile Ilie, vicepreşedintele CJ Suceava şi Adrian Graur, rectorul Universităţii sucevene “Ştefan cel Mare”.

Alături de cei doi autori ai lucrării au luat cuvântul, la începutul prezentării cărţii, Cornel Grosar, preşedintele asociaţiei Juventus, care a fost şi “moderatorul” lansării şi Mircea Petrariu, directorul Shopping City Suceava, acesta din urmă exprimându-şi bucuria de a găzdui această lansare de carte, importantă pentru cei doi tineri autori, dar şi pentru comunitatea suceveană.

Cornel Grosar a comparat evenimentul cu naşterea unui copil, subliniind faptul că pentru Radu Constantin Pricope cartea reprezintă naşterea celui de-al doilea copilaş, în timp ce pentru celălalt autor, Florin Alexandru Hrebenciuc, aceasta reprezintă “aducerea pe lume a primei odrasle”.

Prezentarea a continuat bineînţeles cu intervenţia celor doi autori care, pe rând, le-au mulţumit celor prezenţi şi tuturor celor care i-au sprijinit în demersul lor.
Pricope a precizat faptul că volumul are ca temă principală tratarea aspectelor legate de mecanismele juridice în spaţiul European, subliniind faptul că în munca lor de cercetare, autorii s-au confruntat cu grava problema de a nu găsi surse suficiente de informare, constatând astfel că există o mare lacună în tratarea acestei teme în literatura de specialitate.

Florin Hrebenciuc a ţinut să precizeze că lucrarea reprezintă o încercare de a identifica şi particulariza o serie de elemente specifice Constituţiilor statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi ale acesteia din urmă. Acesta a adăugat că, pe lângă munca de documentare, redactarea acestei cărţi a presupus şi muncă de traducere, deoarece pentru prezentarea particularităţilor Constituţiilor celor 27 state membre ale UE a fost necesară, mai întâi, traducerea acestora.

Florin Alexandru Hrebenciuc şi-a încheiat discursul mulţumindu-i, în primul rand, “colegului” de scriitură pentru încrederea acordată şi, în mod special, Evelinei Graur, prof. univ. Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, pentru răbdarea şi munca pe care a depus-o, punând umărul la derularea în condiţii optime a acestui ambiţios proiect.

După ce autorii şi-au încheiat intervenţia, felicitările nu au întârziat nici ele să apară. Astfel, şi-a făcut apariţia în “scenă” Angela Zarojanu, subprefectul Sucevei, care, după ce a apreciat faptul că volumul proaspăt lansat reprezintă un instrument util atât pentru studenţi cât şi pentru cei care lucrează în administraţia publică, i-a pupat pe cei doi, “în numele Instituţiei Prefectului”.

Urările de bine au venit apoi din partea vicepreşedintelui CJ Suceava, Vasile Ilie, care, onorat fiind de participarea la această lansare, a apreciat faptul că, deşi autorii sunt foarte bine pregătiţi, rămân nişte oameni modeşti care au foarte multe de oferit. În primă fază, această apariţie reprezintă o mare realizare deoarece temele de interes abordate în “Legislativul în spaţiul Uniunii Europene” rămăseseră oarecum descoperite în oferta actuală a pieţei.

Bineînţeles, una dintre persoanele care şi-a adus contribuţia la finalizarea acestei lucrări, prof. univ. Evelina Graur, a ţinut un mic discurs, evidenţiind faptul că lecturarea acestei cărţi nu a reprezentat o pierdere de timp, ci dimpotrivă, o investiţie, pentru că, potrivit unei zicale, “nu este altă zăbavă mai frumoasă decât cetitul cărţilor”.

Universitara suceveană a mai adăugat faptul că “Legislativul în spaţiul Uniunii Europene” este o carte care merita aleasă şi citită în scopul informării şi orientării, o carte care îl face pe cititor să gândească şi să cântărească ideile expuse în lucrare.

În timpul evenimentului, Florin Alexandru Hrebenciuc şi Radu Constantin Pricope au adus la cunoştinţa publicului şi faptul că “în momentul de faţă am constatat că avem materialele necesare redactării şi celui de-al doilea volum care, sperăm să fie gata într-un an de zile”. Aşa cum au menţionat cei doi autori, următoarele două apariţii editoriale vor trata temele: “Şefii de Stat” şi “Guvernele naţionale”.

Menţionăm şi faptul că toţi cei prezenţi la lansare au primit din partea semnatarilor “Legislativului în spaţiul Uniunii Europene”, cu titlu gratuit, câte un exemplar al noii cărţi împreună cu autograful autorilor.


Intră acum și în grupul de