Catalin Alexandru Chifan: “De la anul 2010 imi doresc in primul rand sanatate”


Intră acum și în grupul de

Suceveanul Cătălin Alexandru Chifan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, are o impresionantă activitate artistică. Aceasta include participare activă la festivaluri de artă şi tabere de creaţie, numeroase expoziţii personale şi de grup naţionale şi internaţionale, premii şi distincţii obţinute la diverse manifestări culturale concurenţiale, din interiorul şi din afara graniţelor ţării, apariţii ȋn cărţi şi publicaţii de specialitate, etc. O parte din creaţiile tânărului artist sucevean se găsesc ȋn colecţii de artă din ţară şi străinătate.

Ȋn cele ce urmează, NewsBucovina.ro vă propune un interviu ȋn exclusivitate cu renumitul artist sucevean.

NewsBucovina.ro: Având ȋn vedere că ȋn acest an “criza” a fost poate unul dintre cele mai des folosite cuvinte, am vrea să ştim dacă pentru artistul Cătălin Alexandru Chifan, 2009 a fost un an “crizat”?

C. A. Chifan: Pot spune că în acest an m-am putut bucura de câteva realizări pe plan artistic. Am participat la mai multe expoziții atât în țară cât și în străinătate . Am fost selectat printre cei 10 artişti în competiția ”Zeigeist” 2009, la New York, Frankfurt și Istambul.

Am participat la Festivalul Internaţional de Artă Plastică din Monastir-Tunisia, fiind selectat pe locul 5 pe națiuni, ca reprezentant al României la acest festival.
Tot în acest an am colaborat cu TVE (TV-Spania- Estudio Bianca), pentru un documentar despre artiști români contemporani.
Criza şi-a făcut apariţia după toate aceste reușite, acum spre sfârșitul anului, când vânzările la tablouri au scăzut. Consider că 2009 a fost un an deosebit din punct de vedere profesional, chiar mai bun decât precedentul.

NewsBucovina.ro: Care sunt proiectele sau premiile care v-au adus cea mai mare satisfacţie profesională?

C. A. Chifan: Cea mai mare realizare pe care am avut-o în acest an a fost participarea în Tunisia în cadrul “Festivalului Internațional de Arte Plastice”, ca singur reprezentant al României. După cum am mai precizat, la această competiţie am obţinut locul 5. Proiectul mi-a oferit numeroase oportunități, ȋn urma acestuia fiind invitat în mai multe locații de pe mapamond.

NewsBucovina.ro: Credeţi că Suceava este un spaţiu prielnic pentru artişti? Acest oraş a constituit, poate, de-a lungul vremii, o sursă de inspiraţie pentru creaţiile d-voastră?

C. A. Chifan: Suceava nu e un spațiu prielnic pentru artiști, având în vedere faptul că există un public restrâns amator de artă. Din această cauză tablourile se vând foarte greu sau chiar deloc.

Pentru mine, Suceava n-a constituit niciodată o sursă de inspirație. Artiștii recunoscuți în această zonă sunt mai mult recunoscuți pentru peisajele bucovinene. Cărțile au fost dintotdeauna o sursă de inspirație pentru mine, precum și maeștrii Renașterii. Cei care îmi cunosc creația, cunosc faptul că sunt un artist suprarealist ca viziune, iar acest gen de artă este gustat de un anumit gen de public.

NewsBucovina.ro: În plan artistic, ce vă doriţi cel mai mult de la anul 2010? V-aţi creionat traiectoria pentru perioada care urmează?

C. A. Chifan: În primul rând îmi doresc sănătate. Profesional, am fost invitat deja să particip la câteva proiecte internaționale, în Emiratele Arabe Unite, Turcia și Grecia. Deocamdată nu ştiu exact traiectoria pe care o voi urma. De obicei nu-mi fac prea multe planuri, las lucrurile să meargă de la sine.

NewsBucovina.ro: În final, am vrea să ştim dacă aveţi vreun sfat pentru tinerii artişti, care sunt la ȋnceput de drum.

C. A. Chifan: Sfatul meu este unul simplu. Dacă li se oferă posibilitatea de a participa atât în țară cât și în străinatate la proiecte, expoziţii, festivaluri, este bine să profite de aceste ocazii. Orice viitor artist trebuie să plece la drum cu entuziasm, deoarece drumul este greu. Cu entuziasm și curaj cu siguranță va reuși.


Intră acum și în grupul de