Dilema – Suceava are sau nu teatru? (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În urma Spectacolului de Gală cu piesa lui Liviu Rebreanu “Plicul”, care s-a jucat duminică seara pe scena Casei de Cultură din Suceava, luni a avut loc o conferinţă de presă în care atât organizatorii spectacolului, Compania Teatrală Bucovina, cât şi regizorul şi actorii care au făcut parte din distribuţia piesei au vorbit despre teatrul de la Suceava, despre primul spectacol al companiei teatrale sucevene şi despre cum au primit sucevenii piesa de debut.

Doar că în cadrul acestei conferinţe părerile au fost împărţite. Unii, şi aici o numim pe preşedinta companiei de teatru, Brâduşa Dascălescu şi pe Cristinel Macovei, unul dintre fondatorii companiei, au susţinut că Suceava are din nou teatru, iar alţii, câţiva actori care au evoluat în piesa “Plicul” au spus că de fapt Suceava nu are teatru, ci are doar un spectacol.

În debutul conferinţei de presă, Brânduşa Dăscălescu a declarat că “în sfârşit am izbândit, avem din nou teatru!”. Tot ea a precizat că nu se poate face teatru fără suceveni, făcând astfel un apel catre amatorii acestui fenomen artistic de a participa la piesele care vor fi jucate în viitor. Preşedinta Companiei Teatrale Bucovina a mulţumit, cum se cuvenea, tuturor celor care au pus umărul şi au ajutat la conceperea şi finalizarea acestui măreţ proiect, contribuind astfel ca Suceava să ajungă unul dintre oraşele care are şi se mândreşte cu o instituţie teatrală.

De la conferinţă nu putea lipsi maestrul Al. G. Croitoru, regizorul spectacolului, scenarist, profesor de Arta Regiei de Film şi Televiziune, Arta Actorului de Film şi Televiziune la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion din Bucureşti, membru al Academiei Tiberina din Roma şi al Comitetului Naţional Român CIDALC – Comitetul Internaţional pentru Difuzarea Artelor şi Literelor prin Cinematograf, care a subliniat faptul că la Suceava “a fost deschisă o nouă poartă de cultură către întreaga ţară şi nu numai”. Tot el a spus că “noi (n.r. întreaga echipă) încercăm să ajutăm, să înnobilăm aceste locuri, să terminăm ce au început alţii, să reînceapă teatrul profesionist”.

După ce Brânduşei Dăscălescu i-a fost reamintit faptul că în urmă cu ceva vreme Compania Teatrală Bucovina anunţa că va fi pusă în scenă şi o piesă a dramaturgului sucevean George L. Ostafi, aceasta a spus că se are în vedere şi acest lucru şi că “probabil vom face şi o şcoală de teatru”.

Referitor la şansele ca teatrul din Suceava să reziste, având în vedere contextul economic actual cu care ne confruntăm, Cristinel Macovei a declarat că teatrul este sprijinit de Consiliul Judeţean şi de Primăria Suceava şi că “ne propunem să instituţionalizăm această relaţie cu autorităţile locale”.

Tot în cadrul conferinţei au mai luat cuvântul o parte din actorii care au făcut parte din distribuţia piesei “Plicul”, dintre care îi amintim pe Adrian Păduraru, Mircea Anca şi Florin Şerbănescu, aceştia subliniind faptul că duminică seara, la Suceava a avut loc o experienţă de neuitat şi că, deoarece o instituţie culturală înseamnă timp, răbdare, oameni şi efort constant din toate părţile, Suceava are toate şansele ca pe viitor, începând de acum, să se bucure de un teatru profesionist.

Au existat totuşi şi voci care au dat de înţeles că eforturile au fost zadarnice şi că municipiul reşedinţă de judeţ de fapt nu are teatru, pentru că la Suceava nu există public pentru astfel de artă. Şi cum Brânduşa Dăscălescu a precizat că se are în vedere înfiinţarea unei şcoli de teatru, unul dintre actorii prezenţi la conferinţă a sugerat ca fiind mai benefică înfiinţarea unei şcoli pentru spectatori. Tot acest actor a spus că “dacă Suceava are un spectacol de teatru, asta nu înseamnă că are teatru”.

În concluzie, părerile au fost împărţite, rămâne de văzut dacă până la urmă există sau nu teatru la Suceava, reamintim doar faptul că duminică seara pe scena Casei de Cultură s-a jucat “Plicul” de Rebreanu, regia Al.G. Croitoru, asistent de regie Rodica Dominte. Din distribuţie au făcut parte actorii: Adrian Păduraru, Iulia Moise, Mircea Anca, Adrian Hostiuc, Constantin Florescu, Florin Şerbănescu, Dan Apăvăloaie, Ionel Davidiuc, Maricica Davidiuc şi Adina Fărtăiş.


Intră acum și în grupul de