Balaceana are dispensar modern!


Intră acum și în grupul de

Comuna suceveană Bălăceana beneficiază de un dispensar modern, care deserveşte aproximativ 2000 de persoane. Noua unitate medicală a fost inaugurată miercuri, în prezenţa primarului şi viceprimarului comunei, Nichita Babor şi Constantin Todiraş, a reprezentanţilor companiei finanţatoare Rompetrol, Oana Năstase – director de comunicare, Costinela Drăgan – responsabil program “Împreună pentru fiecare”, iniţiat de Rompetrol, şi a directorului Direcţiei de Sanătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

Grupul Rompetrol a sprijinit reabilitarea şi dotarea dispensarului medical uman din comuna Bălăceana, valoare totală a sprijinului fiind de 10 000 USD.

“Prin programul de responsabilitate socială Împreună pentru fiecare, Rompetrol se implică active în sprijinirea comunităţilor locale pentru soluţionarea unor probleme de mediu sau de sănătate cu care acestea se confruntă. Proiectul din Bălăceana a presupus lucrări de moderinzare a dispensarului local, într-un efort comun al companiei, autorităţilor locale şi voluntarilor din comunitatea locală”, a declarat Oana Năstase, directorul de comunicare al Grupului Rompetrol.

“Reabilitarea cabinetului medical este un beneficu important pentru comunitatea noastră. Sprijinul pe care l-am primit va permite păstrarea autorizaţiei de funcţionare a cabinetului şi desfăşurarea activităţii medicale în condiţii decente”, a spus Constantin Todiraş, viceprimarul comunei şi coordonatorul proiectului.

Prezent la inaugurarea unităţii medicale, şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu s-a arătat încântat de acest proiect, declarând că “sunt mândru că două localităţi sucevene, Bălăceana şi Bosanci, beneficiază de ajutorul companiei Rompetrol şi ma bucur că atât autorităţile cât şi locuitorii comunei, prin muncă de voluntariat, au reuşit să facă ceva benefic pentru comunitate, dispensarul respectând standardele şi condiţiile care se impun”.

Potrivit declaraţiilor celor implicaţi în dezvoltarea proictului, dispensarul medical cu o suprafaţă de 80 mp a fost construit în 1948 şi nu a beneficiat anterior de lucrări de reabilitare sau dotare cu instrumente medicale.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010 şi a vizat izolarea termică a clădirii, montarea de uşi şi geamuri termopan, înlocuirea duşumelelor, ranforsarea pereţilor şi a tavanului, amenajarea camerelor cu gresie şi faianţă. De asemenea, s-au montat un boiler pentru apă caldă şi o instalaţie auxiliară pentru apă rece, în conformitate cu normele sanitare în vigoare.

În completarea lucrărilor de reabilitare, a doua componentă a proiectului a presupus dotarea dispensarului cu piese de mobilier, instrumentar medical – truse medicale pentru deplasările în teren, sterilizator, frigider pentru păstrarea medicamentelor, cântare pentru sugari şi adulţi, masă ginecologică, etc.

Aşadar, autorităţile din Bălăceana împreună cu locuitorii comunei au demonstrat că în ciuda posibilităţilor materiale reduse, cu eforturi susţinute şi dăruire, se poate face ceva pentru comunitate. Datorită faptului că majoritatea locuitorilor sunt oameni în vârstă şi au probleme de sănatate, a fost ales un proiect pe domeniul medical, pentru a răspunde la nevoile cetăţenilor comunei.

Primarul Nichita Babor a explicat că autorităţile locale urmăresc şi materializează fiecare posibilitate care se întrevede, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în localitatea pe care o conduce.


Intră acum și în grupul de