Dr. Radu Ciornei: Nu cred că există solidaritate epidemiologică ca să nu putem elimina niște măsuri în Suceava dacă cifrele arată că se poate. Mă întreb, ca sucevean, când vom putea renunța la restricțiile nocturne și purtatul măștii în aer liber


Intră acum și în grupul de

Deputatul sucevean USR Radu Ciornei, specialist imunolog, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei că nu înțelege care sunt rațiunile pentru care nu se acceptă stabilirea unei o grilă privind ridicarea măsurilor impuse în pandemie în funcție de condițiile epidemiologice dintr-o anumită zonă.

El a subliniat că fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan au stabilit o astfel de grilă clară care stabilea în funcție de testări, paturi ATI și paturi Covid libere, rata de infectare și populație anumite praguri de la care se aplică măsuri.

„Eu ca sucevean mă întreb când renunțăm la restricțiile nocturne și purtatul măștii în aer liber?”, a întrebat Ciornei.

El a spus că pe grila ce fusese stabilită de Ministerul Sănătății, județul Suceava ar fi la 10-20 de puncte maximum și asta doar pentru că ATI este solicitat, dar nu doar cu suceveni, pentru că dacă rămâne liber un loc vin din județele limitrofe.

„Eu nu cred că există solidaritate epidemiologică. Dacă în județul Suceava sau Harghita pot fi scoase niște măsuri de ce să nu le scoatem?  Cifrele să stabilească dacă ești aici nu mai ai restricția asta, iar dacă cifrele urcă, se reintroduc”, a spus deputatul.

El a arătat că nu ar fi tocmeală, ci ar fi lege, iar Andreea Moldovan și Vlad Voiculescu au încercat să dea această lege, dar că de acolo li s-a tras și au fost demiși.

Radu Ciornei consideră în continuare că în județul Suceava, cu rată de infectare de 0,77 cazuri la mia de locuitori se poate circula fără mască în spații deschise, dar a subliniat că masca va trebui purtată mult timp de acum înainte în spații închise sau aglomerate.

Deputatul a spus că va mai încerca să explice aceste aspecte și unor „oameni care știu și mai și citesc” pentru ca vine sezonul de vară și masca nu va mai trebui purtată în spații deschise.

Ciornei crede că o asfel de măsură va fi adoptată după ce se va vedea cum se va trece de Sărbătorile de Paști în țară, dar că ele preconizează o scădere a numărului de cazuri în jurul datei de 1 iunie.


Intră acum și în grupul de