Hanul Domnesc a fost retrocedat si devine interesant pentru Consiliul Judetean


Intră acum și în grupul de

Clădirea de pe strada Ciprian Porumbescu, cunoscută sub denumirea „Hanul Domnesc”, a fost câştigată în instanţă de proprietarul de drept, Ustinia Colomenschi, însă Consiliul Judeţean doreşte să păstreze clădirea în scop muzeistic, legile în vigoare permiţând un drept de preempţiune în acest sens. La sfârşitul anului trecut a fost emisă Hotărârea de Guvern cu numărul 1471 din 26 decembrie, care stabileşte trecerea din proprietatea Ministerului Culturii în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Suceava pentru Complexul Muzeal Bucovina a mai multor imobile.

Este vorba despre Hanul Domnesc mai sus amintit, dar şi despre alte proprietăţi – Cetatea Zamca, Câmpul Şanţurilor, clădirea Muzeului de Istorie şi a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, dar şi o clădire depozit de la Muzeul Stupca.

Hanul Domensc, una dintre cele mai vechi proprietăţi din municipiu, a fost utilizată de către Muzeul din Suceava, amenajându-se aici expoziţii permanente de artă populară. Pentru câţiva ani, clădirea a fost sediul Muzeului Etnografic al Bucovinei, considerat muzeu naţional, până când, în anul 2001, acesta s-a unit cu Muzeul de Istorie şi a trecut din administrarea directă a Ministerului Culturii în cea a Consiliului Judeţean Suceava.

Ustinia Colomenschi a solicitat, în baza legii 10/2001, retrocedarea clădirii şi a terenului aferent. Demersul său s-a materializat într-un proces în care, la prima instanţă, Tribunalul Suceava a respins în anul 2004 solicitarea de retrocedare, întrucât conform legii amintite, imobilul făcea parte din categoria clădirilor de utilitate publică.

Ustinia Colomenschi a făcut recurs la Curtea de Apel Suceava împotriva hotărârii Tribunalului. Acesta nu s-a mai judecat pentru că a apărut între timp Legea 247 privind retrocedarea integrală a proprietăţilor şi acţiunea în instanţă a fost suspendată.

Ustinia Colomenschi a depus încă din 2005 la un executor judecătoresc o notificare, iar acesta a pus în vedere Complexului Muzeal că această clădire trebuie restituită proprietarului de drept în natură.
Numai că nu Complexul Muzeal Bucovina era la acea vreme proprietarul clădirii, ci Ministerul Culturii şi Cultelor.


Intră acum și în grupul de