Ziua Ucrainei a fost sarbatorita cu fast si voie buna la Suceava!


Intră acum și în grupul de

Ucraina – 19 ani de la câştigarea independenţei

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a participat joi după-amiază la sărbătoarea dedicată Zilei Naţionale a Ucrainei, manifestare care a avut loc la parterul Iulius Mall Suceava. La eveniment au fost prezente oficialităţi locale şi ucrainene, politicieni, dar şi artişti din România şi Ucraina. Printre cei care au sărbătorit 19 ani de când Ucraina a devenit stat independent s-au numărat vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, subprefectul Sucevei, Angela Zarojanu, viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc, deputatul PDL de Suceava Sanda Maria Ardeleanu, consulul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Vasil Nerovnyi, Mihai Archip, prefectul judeţului Neamţ, Dorin Popescu, consulul Consulatului General al României la Cernăuţi, şi Ioan Bodnar, preşedintele filialei sucevene a Uniunii Ucrainenilor din România etc.

“La mulţi ani, vecină Ucraina!”

Manifestarea, care a avut parte de un public numeros, a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ucrainei şi a continuat cu scurte discursuri susţinute de oficialii prezenţi. Printre cei care au luat cuvântul la manifestarea intitulată sugestiv “Săptămâna Culturală Ucraineană” s-a numărat şi ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor care a vorbit despre însemnătatea independenţei unei ţări, subliniind că aceasta “nu înseamnă izolare”, şi apreciind relaţia de prietenie pe care o are România cu Ucraina, relaţie întreţinută şi de credinţa ortodoxă, un important liant al prieteniei dintre români şi vecinii lor, ucraineni.

În scurtul său discurs, consulul Dorin Popescu a ţinut să evidenţieze faptul că “pe noi ne leagă totul, de la geografie, la geopolitică, avem aceeaşi experienţă istorică tragică, ne leagă orientarea europeană, credinţa, toate lucrurile fundamentale…”, amintind faptul că românii au fost şi sunt legaţi de ucraineni, nu în ultimul rând, printr-o prietenie şi un respect reciproc.

În cadrul manifestării, consulul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Vasil Nerovnyi a oferit diplome de onoare unor persoane care au contribuit de-a lungul vremii la menţinerea şi sporirea unei bune legături cu Ucraina. Printre cei care au fost onoraţi cu aceste diplome, s-au numărat Sanda Maria Ardeleanu, Ioan Bodnar, etc.

Gust de Ucraina la Iulius Mall Suceava

Bucovinenii şi ucrainenii prezenţi joi seara la Iulius Mall Suceava au putut urmări şi un spectacol susţinut de artişti ucraineni, care prin talentul şi frumuseţea dansurilor şi cântecelor prezentate, au reuşit să evidenţieze motivul acestui eveniment, Ziua Naţională a Ucrainei, care se sărbătoreşte în data de 24 august.

Totodată, cei prezenţi la “Săptămâna Culturală Ucraineană” au putut admira o expoziţie de pictură a ucrainenilor din afara României şi o expoziţie culinară tradiţională, din care au fost invitaţi să deguste, pentru a simţi “gustul Ucrainei”. Totodată, bucovinenii au fost invitaţi să guste şi din vodka ucraineană, care era pusă la dispoziţia doritorilor.

Manifestarea, organizată de Consulatul General al Ucrainei la Suceava, s-a încheiat aşa cum se cuvine, cu un cocktail, prilej cu care toţi cei prezenţi au ciocnit un pahar şi i-au transmis un călduros “La Mulţi Ani, vecinei noastre Ucraina!”.


Intră acum și în grupul de