Piata taraneasca din fata Palatului Administrativ, luata cu asalt de suceveni


Intră acum și în grupul de

Preparate apetisante din carne de porc, vită şi oaie, brânzeturi alese, fructe aspectuoase, must şi diverse sortimente de miere de albine au făcut deliciul minipieţei amplasate sâmbătă, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava.

Comercianţii de produse tradiţionale, bio, au scos la vânzare pe tarabele amenajate în centrul Suceve bunătaţi din diferite părţi ale Bucovinei. Astfel, aceştia au adus mere de la Fălticeni-Rădăşeni, miere de albine de la Solca-Forăşti, lactate de la Vatra Dornei, preparate din carne de la Udeşti sau Gura Humorului.
În ciuda faptului că vremea a fost ploioasă, sucevenii s-au înghesuit la cele 12 tarabe amplasate în faţa Prefecturii, aprovizionându-se cu produse tradiţionale româneşti care de care mai gustoase.

Cei prezenţi la târg, au apreciat că preţurile produselor sunt accesibile, unele nevariind consistent comparativ cu cele din pieţe, astfel că un kg de caş s-a vândut şi cu 15 lei.

Secţiunea de lactate a oferit cumpărătorilor telemea de vacă la 12 lei, caşcaval-18 lei, burduf de oaie 15-18 lei, urdă-15 lei, şvaiţer-33 lei, caşcaval afumat-19 lei, unt-25 lei/kg.

Oferta la carne, deşi cam costisitoare, a avut cel mai mare succes la cumpărători, comercianţii artându-se mulţumiţi de vânzări la toate prdusele: tradiţoinala slănină afumată-10-12,50 lei, salam de porc-16,50 lei, salam Bucovina-24,90 lei, rasol de porc afumat-10,50 lei, caltaboş de Bucovina-16,50 lei, muşchi file-38,90 lei, ceafă afumată-37,50 lei, muşchi Montana-30-38,90 lei, costiţă afumată-18,50 lei, cabanos împletit-20,50 lei, cârnaţ de Voroneţ-18,50 lei, guşă cu boia-13,00 lei, pastramă de oaie-35 lei, caltaboş-10 lei, piept de porc-19 lei, jambon de oaie-25 lei sau şuncă ţărănească la 25 lei.

Preţul la mere a variat, în funcţie de soi, între 2 şi 3 lei, iar la mierea de albine, costurile au ţinut cont de compoziţie. Astfel, mierea cu propolis s-a vândut la 18 lei, mierea polifloră la 18 lei, mierea cu polen la 18 lei, căpăcele de fraguri la 15 lei, cele mai scumpe produse din această gamă fiind mierea de albine de salcâm la 22 lei şi polenul vândut la preţul de 25 lei.

Puţini au fost cei care s-au uitat şi au plecat de la târg fără a cumpăra măcar un produs tradiţional de pe masa comercianţilor. Preţurile mărfurilor nu au fost tocmai mici, însă pentru o alimentaţie bio, sănătoasă, sucevenii s-au arătat dispuşi să scoată din buzunar sume frumuşele de bani.

Locuitorii Sucevei s-au arătat entuziasmaţi de organizarea unei pieţe ţărăneşti în centrul municipiului reşedinţă de judeţ şi se aşteaptă ca astfel de manifestări să se repete mai des.


Intră acum și în grupul de