CCI Suceava a lansat cel mai ambitios proiect al sau : „FIT TO TOURISM – FIT TO TOUR”


Intră acum și în grupul de

„Fit to tourism-Fit tour”, este numele celui mai ambiţios proiect cu finanţare europeană întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava. Prezent vineri la conferinţa de lansarea a acestui proiect strategic, secretarul general al CCI Suceava, Marcel Gaftoneanu, a arătat că obiectivul general al proiectului vizează valorificarea şi îmbunătăţirea calităţii capitalului uman din sectorul turistic în Regiunile de Nord Est şi Nord Vest ale României prin realizarea de programe de formare profesională continuă.

El a spus că vor fi înfiinţate trei Centre Regionale de Competenţe în Turism la Suceava, Baia Mare şi Piatra Neamţ, ce vor avea rol în regiune de organizator de programe de formare în turism, organizator de evenimente de bune practici în turism în cooperare cu stakeholderii locali. „Este un proiect care ne-a dat foarte multe bătăi de cap atunci când l-am scris, dar care sperăm ca va fi la fel de ambiţios şi de productiv în momentul în care îl vom implementa. Considerăm că avem un demers pozitiv în care un proiect cu finanţare europeană de 10.799.340 lei doreşte să îmbunătăţească situaţia în domeniul activităţii turistice şi a personalului, a pregătirii profesionale în turism”, a declarat Marcel Gaftoneanu.

La rândul său, preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a salutat demersul Camerei de Comerţ de Industrie Suceava şi a ţinut să puncteze că „în situaţia de criză cu care se confruntă România, turismul este ultima componentă spre care un român îşi direcţionează bugetul familiei”. „Din păcate, pe nimeni în momentul de faţă, nu am auzit să fie preocupat de Revelionul acestui an, iar acest lucru trebuie să însemne un semnal de alarmă pentru noi toţi. Bugetul alocat de către fiecare familie în parte acestui sector este extrem de limitat sau poate chiar inexistent.

Proiectul << Fit to tourism-FIT TOUR >> este soluţia corectă. E momentul în care ar trebui să fim preocupaţi de ceea ce facem pentru a dezvolta turismul viitor, în primul rând în ceea ce înseamnă resursele umane implicate, în pregătirea tuturor celor care lucrează în activitatea turistică, de la recepţioneri, la ospătari, la bucătari, la şefi de agenţii, la şefi de hotel, la manageri de turism. Demersul pe care îl face Camera de Comerţ şi Industrie Suceava este ceea ce trebuie în momentul de faţă, o pregătire pentru viitor pentru ca, într-adevăr, turismul să reprezinte şi la Suceava o axă de prioritate în dezvoltare”, a declarat Cătălin Nechifor, doctorand în Dezvoltarea durabilă a turismului.

Potrivit directorului Departamentului de Programe Finanţare din cadrul CCIA Suceava, Carmen Fediuc, prin acest proiect se va asigura formarea şi dezvoltarea unui mediu de afaceri în turism sănătos şi puternic din punct de vedere al pregătirii profesionale cu angajaţi formaţi conform standardelor şi normelor în vigoare, adaptate la cerinţele şi nevoile pieţei, dar şi realizarea unui studiu privind nevoia de formare la nivelul regiunilor ţintă, conceperea unei strategii-plan de afaceri pentru Centrele Regionale de Competenţe în Turism care să contribuie la asigurarea sustenabilităţii centrelor după încheierea proiectului.

Participanţii vor obţine o calificare completă în domeniul turismului în meseriile de administrator pensiune turistica, tehnician în turism, ospătar, bucătar, cameristă, recepţioner, agent de turism-ghid, tehnician în turism, hotel şi alimentaţie/recepţioner .

Proiectul strategic „Fit to tourism-Fit tour” se va derula pe o perioada de 2 ani şi a primit o finanţare nerambursabilă de 10 milioane de lei din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară 2, domeniul major de intervenţie 2.3 Acces şi participare la formare profesională continuă (FPC).

Activităţile proiectului se adresează angajaţilor în domeniul turismului şi companiilor turistice din regiunile Nord Est şi Nord Vest.


Intră acum și în grupul de