Medicii suceveni atrag atentia ca Postul Craciunului trebuie tinut doar de persoanele sanatoase


Intră acum și în grupul de

Potrivit calendarului ortodox, luni, începe Postul Crăciunului, însă medicii suceveni atrag atenţia că postul alimentar poate reprezenta un risc pentru sănătate, ce poate duce chiar la malnutriţie. Persoanele care doresc să ţină post trebuie mai întâi să consulte un medic specialist, pentru a vedea dacă o alimentaţie săracă în proteine le afectează sau nu sănătatea.

Postul poate duce la apariţia malnutriţiei proteice, deoarece carnea şi produsele animale sunt o sursă importantă de proteine, atrag atenţia medicii suceveni. De asemenea, specialiştii subliniază că adoptarea unei astfel de diete poate duce şi la apariţia anemiilor şi a deficitului de vitamine din organism. Abţinerea, chiar şi pentru două săptămâni, de la astfel de preparate duce la apariţia unui dezechilibru al metabolismului, explică aceştia.

Pentru a evita malnutriţia, medicii recomandă persoanelor care doresc să ţină post să includă în dietă surse naturale de proteine, precum nuci, alune, migdale, fistic, seminţe, care sunt bogate în proteine şi grăsimi de origine vegetală.

Grăsimile bune din aceste fructe sunt acizii graşi Omega 3 şi Omega 9, recunoscuţi pentru rolul important în reducerea colesterolului şi prevenirea bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative.

Pe de altă parte, postul ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp, iar specialiştii atrag atenţia că postul nu presupune doar abţinerea de la alimentele din carne sau provenite de la animale, precum laptele şi ouăle. Ei recomandă în primul rând o hidratare corectă a organismului cu 1,5-2 litri de apă pe zi, pentru că procesul de detoxifiere să se poată realiza. Pentru ca dieta de detoxifiere să ofere beneficiile dorite asupra organismului este indicat să mâncăm cereale integrale, fructe şi legume proaspete, subliniază medicii.

Medicii susţin că abţinerea de la carne şi preparatele animale trebuie făcută de persoanele sănătoase.

Astfel, pacienţii care suferă de boli consumptive, cum ar fi neoplaziile sau anemia, nu trebuie să facă acest lucru. Acestor persoane li se agravează starea de sănătate dacă nu consumă proteine de înaltă calitate. Nici în cazul copiilor nu este indicat să fie adoptată o astfel de dietă, pentru că le afectează procesul creşterii. O altă categorie care nu ar trebui să ţină post este cea a vârstnicilor, pentru că o dată cu trecerea timpului pot apărea anumite boli, iar o alimentaţie neadecvată duce la înrăutăţirea afecţiunii.

Pe de altă parte, preoţii susţin că postul nu are scopul de a distruge sănătatea, ci chiar este necesar sănătăţii trupului, prelungeşte viaţa şi schimbă metabolismul.
„Preotul poate da dezlegare de la post copiilor, femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de boli cronice. De exemplu, un diabetic nu trebuie să renunţe la carne, deoarece riscul de a face crize de diabet este destul de mare”, a explicat un preot sucevean.


Intră acum și în grupul de