Tentative firave de a-i convinge pe medicii suceveni sa nu plece in strainatate


Intră acum și în grupul de

Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava încearcă să oprească exodul medicilor în străinătate. Conducerea acestei organizaţii profesionale a intenţionează să organizeze un „grup de negociere”, care să-i convingă pe tinerii specialişti să renunţe la ideea de a profesa în alte ţări.

Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava are 905 membri. 40% dintre aceştia sunt tineri, cu vârste între 30 şi 40 de ani, iar până acum aproximativ 10% dintre ei şi-au manifestat intenţia de a-şi părăsi actualele locuri de muncă.

De la începutul anului, zece medici au solicitat eliberarea certificatului profesional curent şi au plecat peste graniţă, la muncă. Este vorba de specialişti în chirurgie infantilă, alergologie, medicina muncii, medicină de urgenţă, radiologie, ortopedie şi medicină de familie, care au optat pentru ţări ca Belgia, Franţa, Germania şi Anglia. Aceştia au renunţat la posturile din spitalele sucevene, atraşi fiind de salariile net superioare, respectul din partea medicilor şi gradul crescut de civilizaţie al pacienţilor din alte state.

În realitate, însă, numărul celor care au emigrat ar putea fi şi mai mare, în condiţiile în care unele ţări nu le cer doctorilor decât diploma de studii, nu şi alte documente cum ar fi certificatul profesional curent, eliberat de Colegiul Medicilor.

Medicii suceveni sunt nemulţumiţi de volumul mare de muncă, nivelul scăzut de salarizare, condiţiile proaste de lucru din spitale şi de lipsurile de tot felul din sistem.
Colegiul Medicilor se întreabă, ce salariu şi perspective poate avea un tânăr medic specialist dacă, în spital, un medic primar, în vârstă, cu vechime şi toate gradele luate, are între 2000 şi 3000 lei? Tinerilor, nu le convine să facă şase ani de facultate şi apoi între patru şi şase ani rezidenţiatul, în funcţie de specializare, ca să lucreze pe salarii de mizerie şi în condiţii atât de grele.

În decurs de şase luni, circa 20-30 de medici din spitale sesizează Colegiul, în scris sau verbal, că n-au cu ce munci şi că pun viaţa pacientului în pericol.
Grupul de negociere, pe care îl propune conducerea Colegiului va încerca să discute cu ei, să-i convingă să rămână în ţară, însă, din păcate, nu are ce să le ofere, aşa că nu rămâne decât să facă apel la moralitatea lor.

Înainte, Colegiul Medicilor, avea „o putere mai mare”, în sensul că făcea parte din comisii paritare, era partener de discuţii la elaborarea contractului cadru, cu Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, dar, în timp, s-au tot redus din prerogative. Acum nu mai are decât rol consultativ.

În judeţ, potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, nici un spital nu depăşeşte normativul de personal, din contra, toate se înregistrează cu un deficit substanţial de angajaţi.

Anul trecut, nouă medici suceveni au renunţat la slujbele din spitalele sucevene, în favoarea altora, mai atractive, în străinătate. În 2008, alţi opt medici au plecat să profeseze în afara graniţelor ţării.


Intră acum și în grupul de