Filmul “Nunta in Basarabia”, primit cu entuziasm de publicul sucevean


Intră acum și în grupul de

Shopping City Suceava a oferit publicului sucevean posibilitatea de a urmări, în premieră la Suceava, proiecţia comediei romantice „Nuntă în Basarabia” în seara zile de joi, 25 noiembrie, de la ora 19.00. Cu acest prilej, la City Gallery, din incinta complexului comercial, s-a strâns un public numeros.

“Pentru mine este o seară extraordinară pentru că pot să spun că îmi îndeplinesc în sfârşit un vis, acela de deschide o sală într-un spaţiu neconvenţional, unde să putem aduce filme româneşti, pentru că şi filmele româneşti sunt foarte bune”, a declarat Brânduşa Dăscălescu, preşedintele Companiei Teatrale Bucovina (CTB), înainte de proiecţia filmului.

Regizorul peliculei, Nap Toader, a afirmat că “într-o săptămână de zile abia dacă am strâns 200 şi ceva de spectatori în Oltenia mea natală, în Craiova. Deja la Suceava s-a vândut un număr foarte mare de bilete pentru noi, ceea ce vi se datorează vouă, organizatorilor. Fenomenul e “moldovean”, în sensul că la Iaşi filmul a avut 1000 de spectatori în sală la Cinematograful Victoria în prima seară, în cadrul Festivalului de Film de la Iaşi. Sunt plăcut surprins, bucuros, nu câştig bani din venirea mea aici, dar cred că noi românii, împreună câştigăm. Câştigă cultura română, câştigă românitatea, câştigă identitatea noastră de români în noul spaţiu cultural European alături de sloganul *Unitate în diversitate*”, a spus regizorul Nap Toader, în timpul conferinţei de presă care a avut loc înainte de proiecţia în premieră a filmului la Suceava.

Constantin Florescu, actor în filmul românesc “Nuntă în Basarabia”, nu s-a arătat deloc surprins de receptivitatea publicului sucevean, mizând pe numărul mare de spectatori chiar înainte de sosirea lor. „Pentru mine este mult mai uşor să vin la Suceava pentru că vin de foarte multe ori aici cu o plăcere extraordinară, cunosc spectatorii din Suceava, cunosc o mulţime de oameni din Suceava, iar eu sunt aici pentru a mă întâlni cu oamenii, pentru a le prezenta un film bine făcut, un rol de care sunt mândru, motiv pentru care intenţionez să îi invit după vizonarea filmului la o sesiune de întrebări şi răspunsuri pentru a putea comunica”, a spus Constantin Florescu.

“Nunta în Basarabia” este o comedie care prezintă o lume a conflictelor culturale dintre români şi basarabeni ironizând prejudecăţile ambelor tabere. “Filmul este o comedie cu nuanţe amare. Subiectul este uşor dramatic tratat într-o cheia comică. Toate prejudecăţile, toate informaţiile greşite despre basarabeni, fraţii noştri uitaţi de soarta politicii şi a istoriei dincolo de Prut, toate aceste situaţii se găsesc în acest film”, a completat Constantin Florescu.

Regizorul Napolion Helmis (Nap Toader) este un bun cunoscător al acestor probleme, chiar din interiorul lor. Este povestea unor tineri, el bucureştean, ea din Chişinău, proaspăt căsătoriţi, care decid sa facă nunta cu dar, în speranţa că vor strânge astfel banii necesari avansului pentru o locuinţă. Filmul a fost premiat la “Tallinn Black Nights Film Festival” în decembrie 2009 cu Premiul Special al Juriului.
Cooproducţia româno-moldo-luxemburgheză este un film cu un subiect bine ales, cu personaje bine conturate şi un joc al actorilor impecabil.

La Chişinău, “Nuntă în Basarabia” a reuşit ca după numai o săptămână de exploatare să aducă în cinematograf 4500 de spectatori, un număr record pentru Republica Moldova, iar în România, premiera filmului a fost primită de un public numeros şi aplauze cu bis.

Din distribuţie fac parte: Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol, Viorica Geanta -Chelbea, Corina Druc, Silvia Berova şi Igor Caras. Imaginea filmului este semnată de Silviu Stavila, muzica Anatol Stefanet, montajul Corina Stavila, sunetul Mihai Bogos, iar scenografia şi costumele de Svetlana Mihailescu.

Filmările pentru “Nuntă în Basarabia” au ţinut 22 de zile, scenele au fost filmate la Chişinău, iar bugetul alocat producţiei a fost de 50.000 de euro. Alături de această sumă, producătorul Dan Burlac a venit cu un sprijin financiar mare. Un prieten de-a lui din Luxemburg a veni şi a investit 100.000 de euro după ce a văzut câteva secvenţe de la primele zile de filmare.

Filmul va rula toată săptămâna viitoare la Shopping City Suceava, de la ora 18.00.


Intră acum și în grupul de