„Salonul Artistilor Fotografi” a debutat si la Suceava


Intră acum și în grupul de

Prima ediţie a Salonului Artiştilor Fotografi a fost vernisată vineri, 14 ianuarie, în incinta complexului comercial Iulius Mall Suceava şi reuneşte lucrările a 19 pasionaţi ai genului, nume reprezentative pentru arta fotografică bucovineană. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina, sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (A.A.F.R.), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutului Cultural Român, precum şi sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (F.I.A.P.).

Prezent la eveniment, Ştefan Toth, preşedintele Uniunii Artiştilor Fotografi din România, a dezvăluit faptul că Festivalul Naţional cu participare internaţională “Luna Fotografiei din România” a fost o iniţiativă personală aflată la cea de-a doua ediţie.

„Menirea acestui festival este ca să deschidă un atelier adevărat pentru artiştii fotografi din întreaga ţară, şi pot să vă fac cunoscut faptul că la cea de-a doua ediţie a acestui festival am reuşit împreună cu partenerii noştri din ţară şi din străinătate, să vernisăm peste 100 de expoziţii de grup personale de fotoclub, sau naţionale, internaţionale de artă fotografică”, a declarat Ştefan Toth.

O noutate a ediţiei din 2011 a fost faptul că unele manifestări au loc dincolo de graniţele ţării, inclusiv în seara zilei de 13 ianuarie, la Muzeul de Artă din Cernăuţi, unde s-a desfăşurat vernisarea primei ediţii a „Salonului Naţional al Seniorilor” urmând ca în Ungaria, la Insitutul Cultural din Budapesta, să aibă loc următoarele expoziţii.

O altă noutate a ediţiei a fost lansarea şi organizarea „Salonului Artiştilor Fotografi” din Capitală, respectiv a „Salonului Artiştilor Fotografi din Bucovina”, mai ales pentru faptul că timp de 25 de ani, nu a mai fost organizată o expoziţie care să cuprindă lucrările artiştilor fotografi din cele două zone.

Ştefan Toth a ţinut să îi felicite pe artiştii fotografi prezenţi la Iulius Mall care au participat cu lucrări în cadrul expoziţiei, inclusiv pe cei care s-au deplasat de la Cernăuţi şi din Republica Moldova.

„Pentru mine este o satisfacţie că s-a putut organiza această expoziţie şi pot să anunţ chiar astăzi că, ieri la Cernăuţi am perfectat iniţierea unei expoziţii internaţionale de artă fotografică care să fie organizată de fotoclubul din Cernăuţi, respectiv de Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina, o expoziţie care va avea ca subiect fotografia între analog şi digital. Saloanele internaţionale vor fi dedicate unui artist fotograf trecut în nefiinţă de peste Prut şi regretatului artist fotograf Ungureanu”, a mai spus Preşedintele Uniunii Artiştilor Fotografi din România.

Acesta a oferit în cadrul evenimentului desfăşurat la Suceava o serie de premii care au fost împărţite artiştilor fotografi prezenţi la eveniment, după cum urmează: insignă din argint şi card, lui Petru Gemănaru, un vechi artist fotograf de referinţă de la Iaşi, diplomă de merit unora dintre artiştii fotografi din Bucovina, care au ajutat la realizarea Salonului de la Suceava, diplomă de merit Asociaţiei FotoIaşi, prin Duşa Ozolin, artistei fotograf Alexandra Drăgoi – pentru organizarea expoziţiei „Undeva în vamă”, diplomă de merit Gabrielei Doboş din Iaşi pentru organizarea expoziţiei personale, diplomă de merit Duşei Ozolin pentru expoziţia „Când eram fotograf”, diplomă de merit Gabrielei Doboş, Iaşi, pentru organizarea expoziţiei „Suflete şi culori” şi medalia de argint din partea Asociaţiei Artiştilor Fotografi acordată Asociaţiei FotoIaşi, pentru lucrarea „Grădina lui Dumnezeu”.

În cadrul expoziţiei desfăşurate la etajul Iulius Mall au expus Gabriel Mihălciuc, Corneliu Cardeiu, Victor Rusu, Doru Halip, Sorin Bălăceanu, Mihai Gherasim, Dori Măierean, Valentin Moscaliuc, Dumitru Mariciuc, Florin Neagu, Dan Lohănel şi Ştefan Petrescu (toţi din Suceava), alături de Nicolae Hăucă (Cernăuţi), Anatoli Poiată, Nicolai Miniuc, Iurie Foca, Roman Barisev şi Mihai Vengher (toţi din Chişinău).

“Salonul Artiştilor Fotografi” are loc în cadrul festivalului “Luna fotografiei din România” şi va fi deschis publicului sucevean până la sfârşitul acestei luni.


Intră acum și în grupul de