Tinere talente, adunate la Suceava in cadrul Cenaclului literar judetean “Sagetatorul”


Intră acum și în grupul de

Poeţi, prozatori şi eseişti promiţători s-au întâlnit sâmbătă, 22 ianuarie, în aula Colegiului Naţional “Petru Rareş”, în cadrul primei şedinţe a Cenaclului literar judeţean al liceenilor “Săgetătorul” din 2011, care a reunit un număr impresionant de liceeni veniţi de la diferite colegii şi licee din oraş, pentru a-şi citi propriile creaţii, pentru a împărtăşi celor prezenţi ideea de la care au pornit în realizarea materialelor propuse şi pentru a iniţia un top al celor mai bune cărţi de poezie editate pe tot parcursul anului 2010 în România.

Şedința de sâmbătă a cenaclului a fost coordonată de tânărul profesor Vlad Sibechi, poet și publicist, câștigătorul Marelui Premiu al ediției din 2010 al Concursului Național de Poezie “Nicolae Labiș”, care i-a provocat pe elevi la discuţii libere, oferindu-le libertate deplină de exprimare. “Astăzi, vom vorbi despre literatură, însă nu despre cea învăţată la şcoală! Astfel că, dacă de pe urma cenaclului de astăzi, veţi pleca acasă cu ceva învăţat, nu este bine, însă dacă veţi pleca acasă uitând ce aţi învăţat azi aici, este perfect!”, a apreciat Vlad Sibechi, într-o notă comică.

Au lecturat, apoi, pe rând, elevi ai Colegiului “Petru Rareş” a căror creaţii au apărut în revista ALECART, o revistă de atitudine culturală, un proiect cultural vast, un parteneriat între Iași și Suceava, pe relația preuniversitar-universitar. “Ideea ALECART a aparţinut celor de la Iaşi, care ne-au implicat şi pe noi în acest proiect. Iniţial, a fost un supliment al unei reviste şcolare, în momentul de faţă revista fiind considerată cea mai bună din mediul preuniversitar. Noi cei care scriem ne propunem să fim liberi, nonconformişti, să vorbim despre ceea ce simţim fără constrângeri. Revista noastră este făcută în colaborare şi cu susţinerea universitarilor de la Iaşi.

ALECART este o colaborare frumoasă şi fericită pentru noi”, a apreciat Dumitriţa Bianca Roşioru, secretarul Cenaclului literar “Săgetătorul”.

S-a citit astfel o recenzie despre filmul lui Nae Caranfil, “Filantropica”, apreciat ca fiind cel mai bun film apărut în ultimii 20 de ani, un eseu care dezvăluia părerile de călătorie şi diferenţele dintre civilizaţii, în viziunea unui elev care a făcut o călătorie în Mexic, un eseu care a menţionat “secretele păstrării parfumului pe piele pentru o perioadă cât mai îndelungată”, s-a citit o recenzie la “Frumoasele străine” ale lui Mircea Cărtărescu, precum şi poeme din creația proprie a poetei Deniz Otay (laureată a unor importante concursuri literare), elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş”, extrem de talentată şi promiţătoare, care prin creaţiile sale “distruge nişte tabuu-uri”. “Sunt autobiografică, încerc să dezvolt în poeme propriile mele obsesii. Am încercat să mă apropii de un anumit nivel care mi se pare potrivit vârstei”, a explicat Deniz Otay celor prezenţi la cenaclu. Poetul şi profesorul Vlad Sibechi a asemănat-o pe tânăra elevă cu poeta şi romanciera Nora Iuga.

Spre finalul întâlnirii, moderatorul şedinţei de cenaclu, împreună cu elevii au realizat un top al celor mai bune cărţi de poezie contemporană, citind versuri din volumele pe care le-a şi adus la întâlnire. I-a menţionat astfel, meritoriu, pe poeţii: Ioan Es. Pop – „Ieudul fără ieşire”, Ion Mureşan – „Alcool”, Dan Coman – „Dicţionarul Mara”, Claudiu Komartin – „Păpuşarul şi alte insomnii” „Un anotimp în Berceni”, Mihai Vaculovschi – „ODADA”, Vasile Leac – „Dicţionarul de vise” ş.a.

Cenaclul este coordonat de profesorul Gheorghe Cîrstian de la Colegiul Național “Petru Rareș” și își desfășoară ședințele sub îndrumarea insp. șc. Nora Bulboacă, de la IŞJ Suceava.


Intră acum și în grupul de