Atelierele de consiliere parentala organizate de „Salvati copiii” Suceava, un real succes (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Organizaţia “Salvaţi Copiii” România a derulat, începând cu luna iunie 2010, programul „Towards positive healthy parenting in Romanian families/ Părinţi competenţi, copii sănătoşi – Dezvoltare de servicii de parenting în Romania”, prin deschiderea unor centre de servicii de parenting în cinci oraşe din ţară, printre care şi Suceava, în care au fost integraţi părinţi şi copii provenind din familii vulnerabile.

Potrivit statisticilor prezentate, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, de reprezentanţii Organizaţiei “Salvaţi Copiii” Suceava, în cele zece luni de implementare a proiectului, 952 părinţi şi 484 de copii au solicitat şi primit consiliere individuală şi de grup. În cadrul aceluiaşi program, 169 de copii care au dezvoltat traume afective şi tulburari comportamentale, dintre care 19 în urma abuzurilor sexuale, 87 în urma abuzurilor de ordin emoţional şi alţi 42 de copii abuzaţi fizic, au beneficiat de consiliere şi asistenţă socială din partea echipelor de specialişti a celor cinci centre.

În cadrul centrelor de consiliere, părinţii sunt sprijiniţi să dezvolte o relaţie de încredere cu propriii copii, astfel încât să recunoască semnele unui abuz sau să preîntâmpine traumele emoţionale ale copilului. Programul Triple P (Positive Parenting Program) desfăşurat şi la Suceava în cadrul Organizaţiei “Salvaţi Copiii” este aplicat cu succes în 27 ţări şi asigură evaluare, intervenţie timpurie, tratament, psihoeducaţie, terapie de grup, intervenţie directa în familie şi şcoala, pentru părinţi şi copii aflaţi în situaţii de risc de a dezvolta o tulburare comportamentală. Este vorba despre un program multi-modular, cu mai multe niveluri de intervenţie, pornindu-se de la premisa că există grade diferite de manifestare a dificultăţilor comportamentale ale copilului, iar părinţii au nevoi diferite în ceea ce priveşte tipul, intensitatea şi gradul de asistenţă necesară.

Echipa de la Suceava şi-a propus prin acest proiect promovarea sănătăţii mintale şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în rândul îngrijirii copiilor aflaţi în situaţii de risc şi a familiilor lor, dezvoltând un set de servicii de parenting, alături de dezvoltarea abilităţilor în rândul profesioniştilor din sistemele de sănătate, educaţie şi protecţie socială, dezvoltarea reţelelor organizatorice de servicii în zonele rurale care să furnizeze servicii specializate pentru părinţi şi copii.

“Proiectul nostru se adresează părinţilor care doresc să îşi sprijine copilul în dezvoltarea lui cognitivă, socială şi emoţională, părinţilor ai căror copii au dificultăţi comportamentale, sociale şi emoţionale, părinţilor cu dificultăţi emoţionale personale vis-a-vis de stres, anxietate şi depresie, familiilor aflate în situaţii de criză (divorţ, deces, boli cornice ale părinţilor) şi profesioniştilor, pentru a putea să beneficieze de o educaţie pozitivă, pe care să o aplice la rândul lor copiilor cu care lucrează”, a explicat Doina Fîntînariu, psiholog clinician şi psihoterapeut în cadrul filialei sucevene “Salvaţi Copiii”.

Ea a precizat că programul Triple P, respectiv întâlnirile cu părinţii, se desfăşoară în cadrul a 8 sesiuni, fiecare întrunire având durata de două ore, se lucrează după manuale de specialitate primite de fiecare părinte în parte, iar fiecare dintre aceştia primeşte temă pentru acasă. “Am constatat cu bucurie că părinţii chiar îşi fac tema, vin cu notiţe, pun întrebări şi sunt foarte receptivi la sfaturile pe care le primesc”, a adăugat Doina Fîntînariu, în calitate de specialist Triple P, care a dezvăluit faptul că în urma unor examene cu acreditare susţinute în acest sens, ea şi echipa de colegii cu care lucrează au devenit specialiştii Triple P la nivel internaţional.

În cadrul conferinţei de presă de la Suceava, a fost prezentată şi o statistică care arată faptul că până la 30 aprilie, rezultatele proiectului la nivel local, au centralizat: consilieri individuale cu părinţii – 27, consilieri individuale cu copii – 83, consilieri individuale Triple P – 83, Consilieri Grup Triple P – 17 grupuri formatecu 143 participanţi, workshop-uri cu membrii comunităţii – 6 întâlniri cu 139 participanţi, activităţi de informare în şcoli cu: părinţi – 9 cu 130 de participanţi, copii – 34 cu 772 participanţi, cadre didactice – 7 cu 118 participanţi; activităţi educaţionale în şcoli, cu: cadre didactice – 6 întâlniri cu 168 de participanţi, părinţi – 17 întâlniri cu 289 participanţi, copii – 131 întâlniri cu 2820 participanţi; workshop-uri educaţionale cu tematica pe – ADHD, depresie, anxietate, agresivitate, cu: specialişti din asistenţii social[, psihologi, psihopedagogi – 13 întâlniri cu 214 participanţi, cadre didactice – 36 cu 423 participanţi.

Pentru a întări mulţumirea celor care au participat la atelierele susţinute la Sediul „Salvaţi Copiii” – Filiala Suceava, din str. Armenească, nr. 41, la conferinţa de presă au participat şi doi părinţi care şi-au exprimat entuziasmul pentru lucrurile pe care le-au deprins de la specialiştii Triple P, dar şi nemulţumirea cu privire la faptul că astfel de cursuri nu sunt introduse şi în programa şcolară.

Monica Marchetici: “Am găsit confidenţialitate, încredere şi multă înţelegere pentru problemele pe care le aveam”

„Sunt mămică a doi copilaşi, Ioan, de 3 ani jumate şi Maria, în vârstă de un an şi jumătate. Anul trecut am aflat cu mare bucurie şi încântare că va exista şi în Suceava un asemenea centru de consiliere pentru părinţi, la fel ca în Bucureşti sau în Iaşi. Am găsit la specialiştii Triple P de la Suceava multă căldură, un climat deosebit unde te puteai deschide, puteai fi direct, puteai să spui lucruri care poate nu îndrăzneşti să le spui în faţa tuturor, am găsit confidenţialitate, încredere, multă, multă înţelegere pentru problemele pe care le aveam. Aştept din partea părinţilor să urmeze cu aceeaşi bucurie acest program pentru a le putea face fericite pe cele mai sfinte fiinţe din viaţa lor, pe copii şi pentru a se putea împlini ca părinţi”, a declarat Monica Marchetici, mămică care a participat la workshop-urile de la „Salvaţi Copiii”.

În aceeaşi notă a vorbit şi un tătic, care a apreciat: „Am participat la curs în primul rând pentru că nu se face o şcoală pentru aşa ceva. Facem facultăţi, masterate, doctorate, tot soiul de specializări, dar nu se face o şcoală care să te înveţe cum să îţi creşti copilul”.

La finalul întâlnirii, a luat cuvântul Mihaela Apostol, managerul proiectului, care s-a arătat nemulţumită din cauza faptului că nu a reuşit să obţină finanţare pentru continuitatea proiectului pentru anul viitor, făcând un apel public în aceste sens, apel susţinut şi de preşedintele „Salvaţi Copiii” – Filiala Suceava, Camelia Iordache.

Programul „Părinţi competenţi, copii sănătoşi – Dezvoltare de servicii de parenting în România” este finanţat cu sprijin financiar din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Mecanismul financiar EEA, iar la nivel local îi are ca şi colaboratori pe: Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, DGASPC Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, Asociaţia Medicilor de Familie/ Cabinete Individuale Medici Familie/Medici Psihiatri, Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” secţia NPI, cred Liteni şi Primării din mediul rural.


Intră acum și în grupul de