Suceveanca Letitia Exner se pregateste pentru maratonul Everest


Intră acum și în grupul de

Suceveanca Letiţia Exner, cunoscută după ce a obţinut locul cinci la maratonul care s-a desfăşurat în deşertul Sahara, în condiţii extreme, la data de 28 februarie 2011, a ajuns duminică la poalele munţilor Himalaya, acolo unde timp de două săptămâni se va pregăti pentru marea competiţie, maratonul Everest.

Deşi participarea la acest maraton i-a dat sucevencei, acum stabilită în Bucureşti, ceva bătăi de cap cauzate de partea financiară a proiectului, până la urmă Letiţia a reuşit să îşi îndeplinească un nou vis, acela de a participa alături de grupul său de prieteni români la coborârea Everestului, fiind susţinută financiar de un prieten şi de părinţii ei. Contactată telefonic în dimineaţa zilei de luni, Maria Exner, mama tinerei sportive a confirmat pentru NewsBucovina.ro: “Letiţia a ajuns ieri dimineaţă în Elveţia. Este bine, sănătoasă şi se pregăteşte pentru cele două săptămâni de climatizare. Până la urmă, a făcut rost de bani pentru plecare, asta deşi nu a găsit sponsori şi a fost refuzată de o serie de instituţii publice ale statului. Letiţia a fost susţinută financiar de un prieten de-al său care a contribuit cu un sfert din suma pentru plecare, respectiv de noi, părinţii săi, descurcându-se în rest din fonduri proprii”.

Ambiţioasa sportivă ne declara în urmă cu aproximativ două luni că pentru această nouă provocare avea nevoie de 3.000 de dolari, din care 550 dolari urmau să fie folosiţi numai pentru înscrierea în concurs, sumă care trebuia achită până la data de 31 martie, iar cealaltă parte din sumă, până la data de 30 aprilie. “Îmi doresc foarte mult să particip la acest maraton, iar dacă voi reuşi, voi deveni prima femeie româncă care participă la o astfel de provocare în această locaţie, în urmă cu câţiva ani existând doar trei participanţi români, bărbaţi, care s-au înscris în această cursă”, ne-a mărturisit Letiţia după experienţa din Sahara.

Ea a mai explicat că primele două săptămâni din concurs reprezintă practic o acomodare cu clima. Zilnic, timp de două săptămâni, concurenţii vor urca şi vor coborî Everestul (la diferite altitudini), acest maraton desfăşurându-se la cea mai mare altitudine de pe glob. Climatizarea concurenţilor are loc în condiţiile în care la o altitudine mai mare de 5000 de metri, oxigenul este rarefiat la 50% faţă de nivelul mării. În ultima săptămână a competiţiei, respectiv la data de 29 mai, se va da startul concursului, care va consta în coborârea Everestului, de la altitudinea de 5.300 m, la 3.900 m.

“Cred (şi sunt sigur că nu mă înşel) că va fi experienţa cea mai complexă, atât din punct de vedere al condiţiilor meteo şi al reliefului, cât şi, mai ales, spiritual.
Mi s-au înmuiat genunchii când am ajuns la Polul Nord, în Antarctica sau Sahara, dar de data aceasta cred că o să rămân mut de uimire şi într-o profundă contemplare când o să am în faţa ochilor cele mai înalte vârfuri ale planetei, de 2-3 ori mai mari decât ceea ce am văzut până acum.

De asemenea, întâlnirea cu două civilizaţii total diferite de a noastră (oprirea în India şi trecerea prin Nepal) nu are cum să nu îşi lase amprenta asupra dezvoltării mele şi a modului în care voi percepe realitatea începând din acel moment…”, scrie pe blogul său Andrei Roşu, liderul echipei din România, care va participa la maraton alături de Letiţia.

Letiţia Exner este nepoata lui Constantin Severin, poet, publicist şi artist plastic sucevean, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cunoscut pentru teoretizarea unui nou concept în arta contemporană, expresionismul arhetipal.

NewsBucovina.ro îi urează Letiţiei multă baftă şi să se întoarcă acasă glorioasă!


Intră acum și în grupul de