„Portrete din cioburi”, o lectie de viata pentru cititorul de astazi. Descopera aici esecul si triumful in dragostea vazute prin ochii Ligiei Seman (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O lansare de carte ce poartă un mesaj greu asupra vieţii de familie, asupra compromisurilor şi a falselor făgăduinţe, o analiză asupra eşecului şi a triumfului în viaţă, a fost dezvăluită vineri seară, la Shopping City Suceava, odată cu dezbaterea volumului „Portrete din Cioburi”, semnat de Ligia Seman.

Scriitoarea propune o perspectivă sensibilă asupra romanului de factură creştină, invocând convertirea la Dumnezeu, povestea de viaţă a unei familii care trece prin trauma divorţului, a tatălui adulter, a mamei suferinde şi a copiilor care vor purta această traumă dincolo de adolescenţă. În construcţia sa, romanul << Portrete din cioburi >> îmbină componente ale romanului creştin, cu cele ale romanului politic, de dragoste, de moravuri etc. “Romanul poate fi privit drept unul intelectual”, afirmă Octavian Curpaş, jurnalist, editor Phoenix Magazine.

Mariana Dvorszik: “În fiecare zi putem zidi o căsnicie, sau o putem distruge”

În calitate de invitat special al evenimentului, prof. Mariana Dvorszik (publicist, promotor cultural) a spus: „După citirea acestei cărţi am rămas profund impresionată şi îl recomand tuturor tinerilor, adolescenţilor, bunicilor, deoarece cuprinde tot ce ţine de familie, de întemeierea ei, de geneză, de etapele acesteia, până la disoluţie, divorţ, urmată de restaurarea familiei prin racordare cu divinitatea. Sunt cuprinse toate aspectele ce ţin de copii, adolescenţi, întemeierea familiei, relaţii sexuale premaritale care duc la avort. Poate fi şi povestea noastră. Ligia Seman, cu o mână de maestru, arată încet, încet cum fisurile acestea apar din lucruri absolut banale – în fiecare zi putem zidi o căsnicie, sau o putem distruge”, a apreciat profesoara.

Practic, în cartea sa, autoarea vorbeşte despre calvarul divorţului care gravează adânc în conştiinţa personajelor – Gabriel şi Stela. Cea din urmă, eroina, este răvăşită pentru că cei doi copii care apar, Lorena şi Cristian devin mărul discordiei dintre cei doi părinţi. Apare inevitabil întrebarea – La cine vor rămâne copii când se va intenta divorţul? – Aceştia sunt cei mai devastaţi, Lorena arătând că este profund dezamăgită de tatăl său, care şi-a găsit alinarea în braţele unei femei mult mai tinere decât el, care în final îi va demonstra involuntar amantului său, că ea nu va putea să îl îngrijească niciodată la fel de bine cum o făcea fosta lui soţie, Stela.

Povestea romanului sensibilizează deopotrivă prin povestea dramatică din adolescenţa Lorenei, atunci când din cauza traumei suferite în urma divorţului părinţilor săi, implicit a lipsei tatălui din viaţa sa, tânăra decide să îşi găsească refugiul în braţele mai multor bărbaţi.

Puternic impresionată de profunzimea celor relatate, invitata Mariana Dvorszik a cerut celor prezenţi, cu lacrimi în ochi, şi cu plânsul în glas, să nu îşi părăsească niciodată copii pentru a pleca în străinătate, să fie mereu prezenţi în viaţa lor, mai ales în perioada de adolescenţă a tinerilor, întrebându-i emoţionată pe cei prezenţi la lansare – “Părinţi, unde sunt acum copiii voştri? Ştiţi voi oare unde sunt acum copiii voştri?”

Prezentă la lansarea “Portrete din cioburi”, a autoareai Ligia Seman, scriitoarea Angela Furtună a accentuat factura creştină a romanului, identificând una din cheile cărţii, care se regăseşte la pagina 106 a romanului, ce vizează un fragment din Corinteni 13.

Sosită special la Suceava pentru acest eveniment, autoarea Ligia Seman a oferit celor prezenţi o sesiune de autografe.


Intră acum și în grupul de