Bogdan MOGOS, liceanul din Suceava care viseaza sa atinga culmile succesului in Anglia. Citeste aici povestea de viata a unui viitor fashion stylist


Intră acum și în grupul de

Suceveanul Bogdan Mogoş, în vârstă de 19 ani, s-a făcut remarcat în peisajul media local la finele săptămânii trecute când, împreună cu prietena şi colega sa Ioana Vârlan a organizat un eveniment monden inedit, un adevărat “laborator de modă”, la care invitaţii au avut posibilitatea să admire şi să cumpere piese din colecţiile a cinci designeri români.

O prezenţă deosebită atât din punct de vedere vestimentar, cât şi spiritual, tânărul aspirant la cariera de fashion stylist a dezvăluit pentru NewsBucovina.ro o parte din obiceiurile şi stilul de viaţă pe care-l adoptă, precum şi planurile sale de viitor.

Astfel, Bogdan este în prezent licean în ultimul an la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava, unde a urmat şi cursurile gimnaziale. Datorită imaginaţiei sale bogate şi creativităţii care îl caracterizează ca persoană, tânărul susţine că încă din clasa a IX-a s-a implicat în organizarea tuturor balurilor bobocilor de la liceul său, la început ca dansator şi coregraf, contribuţia sa fiind una majoră îndeosebi în acest an terminal.

“De mic am facut mofturi la vestimentaţia pe care mi-o alegea mama”

Înclinaţia pentru modă şi bun gust le-a dobândit treptat, încă din copilărie, Bogdan recunoscând că de mic era un copil “mofturos” în ceea ce priveşte vestimentaţia pe care i-o alegea mama sa. „Plângeam întotdeauna dacă nu eram asortat, lucru de care, paradoxal, sora mea mai mare nu ţinea atât de mult cont”, a rememorat amuzat tânărul.

„Am început să citesc reviste de modă precum << VOGUE >>, << BAZAAR >>, am început să consult Internetul în ceea ce priveşte activitatea artistică a designerilor şi a tot ceea ce avea de-a face cu sectorul numit fashion. Căutam cu interes tot ce ţinea de lux, de high-class. Aşa mi-am dezvoltat pasiunea mea pentru modă”, ne-a împărtăşit Bogdan Mogoş.

Tot de la el am aflat că ideea de a studia în străinătate i s-a creionat în minte încă din clasa a VIII-a. „Visul meu este acela de a deveni fashion stylist şi nu designer vestimentar, motiv pentru care, în ultimii ani, m-am documentat intens şi am aflat de pe Internet care sunt cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din lume în acest domeniu. Aşa am ajuns să oscilez între << Colegiul de Arta si Design Central Saint Martin din Londra >>, unde sunt disponibile doar 5 locuri pentru candidaţii din toată lumea, şi << Institutul European de Design >> din Milano”, a declarat liceanul pentru NewsBucovina.ro.

Bogdan a ţinut să clarifice care este diferenţa dintre un creator de modă şi un fashion stylist. „Creatorul de modă creează pentru firme, sau în interes personal. În schimb, fashion stylist-ul face styling-ul la videoclipuri, filme, amenajează vitrinele magazinelor, este personal shopper. Practic, te ocupi de imaginea vestimentară, şi nu numai, a oamenilor care posedă o condiţie materială avantajoasă, oameni pentru care ai posibilitatea să achiziţionezi orice piese vestimentare şi accesorii care crezi că li s-ar potrivi, de oriunde din lume. De asemenea, fiecare prezentare de modă care aparţine unui creator beneficiază de sfaturile unui fashion stylist care are autoritatea de a decide cum se combină potrivit piesele prezentate în colecţie”, a explicat tânărul sucevea.

Din punctul său de vedere, printre cei mai buni stylişti din România se numără: Dana Budeanu, Moris Munteanu, Ovidiu Buta, Alin Gălăţescu şi Marian Pălie, redactor în cadrul Revistei “Elle”, care în prezent ţine o serie de cursuri despre tendinţe în modă, în Bucureşti, cursuri ce se întind pe o perioadă de trei luni. ”Mi-am dorit foarte mult să particip la aceste cursuri, însă nu am avut parte de înţelegere din partea conducerii şcolii, întrucât ar fi trebuit să absentez în fiecare luni de la ore. Această pregătire m-ar fi ajutat foarte mult pe viitor”, a declarat Bogdan.

„Am foarte multe haine şi accesorii pe care nu le pot purta aici, la Suceava”

În acelaşi timp însă, tânărul recunoaşte că începând de la vârsta de 9-10 ani, a avut ocazia să participe la diferite evenimente mondene, prezentări de modă în care defila chiar sora sa, în prezent stewardesă în Tunisia, la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, lucru care i-a întărit convingerea că trebuie să facă parte din lumea modei.

„Mă caracterizează stilul avangardist, care iese din tipare, care nu are limite. Dacă aş avea venitul necesar, aş purta ţinutele unor designeri avangardişti de renume mondial. Din păcate, în oraşul Suceava nu ai posibilitatea de a avea acces la astfel de piese decât comandând de la designerii din România. Am foarte multe haine şi accesorii pe care nu le pot purta aici, la Suceava, iar acesta este un lucru crunt pentru mine”, a spus Bogdan, dezamăgit de mentalitatea oamenilor din oraşul în care trăieşte vis-a-vis de stilul vestimentar extravagant pe care îl adoptă.

Pe de altă parte, liceanul a declarat că se amuză atunci când lumea îl remarcă „răutăcios” pe stradă, lucru care i se întâmplă destul de des. „Mi s-a întâmplat să port vara cafirul arăbesc, iar lumea să mă întrebe dacă am răcit, lucru care mi s-a părut amuzant, pentru că această piesă se poartă vară.De asemenea, îmi amintesc că odată, am fost dus la conducerea şcolii unde învăţ din cauza frizurii îndrăzneţe pe care o adoptam atunci. Din nou, acest lucru mi s-a părut jenant pentru că am simţit că îmi este îngrădită imaginaţia”, a rememorat liceanul.

“Îmi investesc banii numai în haine şi accesorii”

Hainele pe care le poartă Bogdan Mogoş sunt achiziţionate de regulă din străinătate, din Londra sau din Milano, de pe Internet, iar din ţară, numai din Bucureşti. „Nu obişnuiesc să îmi cumpăr haine din Suceava deoarece nu suport ideea să port aceeaşi haină alături de alte zeci de persoane. Îmi investesc banii numai în haine şi accesorii. În garderoba personală am piese cheie, pe care le combin între ele. Este important să porţi lucruri care te reprezintă”, a ţinut să evidenţieze viitorul fashion stylist.

În momentul de faţă, tânărul sucevean se pregăteşte să plece la un curs de pregătire la universitatea londoneză, la care îşi doreşte cu ardoare să fie admis, acelaşi tip de curs susţinut de stiliştii celebri, la care a mai participat şi în vara acestui an. Aceste cursuri, alături de experienţa evenimentului monden pe care l-a realizat săptămâna trecută la Suceava şi de o serie de caiete de schiţe vor fi ataşate portofoliului cu care Bogdan se va prezenta în luna ianuarie 2012 la admitere, la Colegiul de Arta si Design Central “Saint Martin” din Londra. “Profesorii de acolo m-au determinat să realizez nişte lucrări pe care nu mi-aş fi imaginat vreodată că le pot face. Acolo nu există o barieră între elevi şi profesori, au nişte metode extraordinare de predare”, a apreciat tânărul.

Bogdan Mogoş îşi doreşte enorm să intre la universitatea din Londra şi din perspectiva faptului că se identifică cu agitaţia şi vitalitatea acestui oraş, precum şi mentalitatea oamenilor de acolo, care pun mare preţ pe promovarea tinerelor talente din domeniul modei şi nu numai.

Echipa NewsBucovina.ro îi doreşte mult succes!


Intră acum și în grupul de