Zeci de elevi suceveni s-au alaturat workshop-ului de bookbinding sustinut la Libraria Carturesti. Citeste aici despre arta realizarii cartilor


Intră acum și în grupul de

Zeci de elevi suceveni provenind în mare parte de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava au participat vineri seară la o acţiune de bookbinding desfăşurată în Librăria Cărtureşti din Iulius Mall Suceava, menită să-i iniţieze în arta realizării unei cărţi, de la tipar, până la legătorie.

Iniţiativa realizării unui astfel de proiect aparţine unor profesori de la Colegiul de Artă din Suceava. „Proiectul este unul educaţional, extracuricular, pe care noi l-am gândit ca o sumă de activităţi legate de ceea ce înseamnă felul în care se naşte o carte. De la textul literar creat de copii, până la decorarea şi legarea finală a cărţii. Proiectul a demarat în urmă cu o lună şi jumătate şi sperăm că se va desfăşura pe perioada a trei ani de zile”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, prof. Camelia Rusu Sadovei.

Potrivit acesteia, copiii de la gimnaziu, dar şi de la liceu sunt angrenaţi în trei secţiuni: una literară, de care se ocupă prof. Sabina Roman, una de creaţie, grafică şi gravură, de care se ocupă prof. Iulian Asimionesei, respectiv decorul şi legătoria cărţii, care se va face sub îndrumarea prof. Rusu Sadovei. Precizăm că aceste acţiuni vin în întâmpinarea activităţilor de tip practic pe care elevii de la secţia Conservare-Restaurare a colegiului sucevean trebuie să le facă în cadrul specializării.

„Copiii îşi vor aduce aportul şi în conţinutul cărţilor, acolo unde vor exista creaţii proprii aparţinând diferitelor genuri literare”, a explicat prof. Sabina Roman.

Totodată, la activitatea desfăşurată vineri seară la Cărtureşti, elevii au expus pe simeze şi o serie de lucrări menite să arate studiul artistic premergător formei finale a proiectului. Ei au adus cu sine şi o serie de agende confecţionate manual de ei, din materiale reciclabile, decorate special în spiritul sărbătorilor de iarnă, care, însoţite de o lumânare personalizată şi de un ambalaj atractiv, au fost date spre vânzare la preţul de 50 de lei. Menţionăm că artefactele se vor regăsi pe rafturile Librăriei Cărtureşti, pe toată perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă.

„Banii obţinuţi din vânzarea acestor suveniruri vor reintra în proiect sub forma materialelor pe care noi le vom achiziţiona. Deocamdată, materialele cu care lucrăm în atelierele de la şcoală provin de la Palatul Copiilor din Suceava şi de la editura Muşatini şi dorim să le mulţumim pe această cale. Urmărim să ocupăm timpul copiilor cu lucruri cât mai interesante, constructive”, a mai declarat prof. Camelia Rusu Sadovei.


Intră acum și în grupul de