Elevii suceveni au inceput in forta Saptamana „Scoala altfel”


Intră acum și în grupul de

Elevii claselor primare, gimnaziale şi liceale din municipiul Suceava au primit cu interes seria activităţilor înscrise în săptămâna „Şcoala altfel”, ce se vor derula în perioada 2-6 aprilie 2012.

La Şcoala Generală cu clasele I-VIII Nr. 3 din Suceava seria activităţilor nonformale a debutat de la primele ore ale dimineţii cu un ingenios “Târg de carte”, în care au fost angrenaţi toţi elevii şcolii. „Sunt impresionată de entuziasmul şi de felul în care s-au mobilizat elevii şcolii noastre. Pentru << Târgul de carte >> , fiecare clasă şi-a amenajat un stand cu cărţi aduse din biblioteca personală, care în schimbul unor sume modice au putut fi achiziţionate de colegii din celelalte clase. Copiii au dat dovadă de ingeniozitate, folosind diferite metode de a-şi atrage clienţii. Spre exemplu, unii dintre ei au oferit biscuiţi şi suc la achiziţionarea cărţilor”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, directorul unităţii de învăţământ, Maria Stoina.

Potrivit acesteia, seria manifestărilor înscrise în „Şcoala altfel” a continuat cu un reuşit Teatru de păpuşi. Deopotrivă, elevii claselor a VII-a au participat luni la un concurs de cultură generală care s-a ţinut la Galleria Mall Suceava. „Activităţile continuă cu un concert de muzică folclorică la care vor presta elevii din clasele V-VII, dar şi cu serbarea şcolară care va avea loc miercuri, de la ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Suceava. Programul acestei săptămâni este unul foarte încărcat. Menţionez faptul că elevii claselor a VIII-a vor avea ocazia să viziteze în această perioadă liceele din Suceava. De asemenea, vom organiza excursii în judeţ, dar şi o expoziţie destinată materialelor reciclabile, în ziua de vineri, declarată Ziua Verde. Tot atunci, vor avea loc şi acţiuni de ecologizare în jurul şcolii. Părinţii sunt de asemenea foarte încântaţi de activităţile care se derulează în << Şcoala altfel >> ”, a precizat Maria Stoina.

Săptămâna “Scoala altfel” a demarat cu o gamă variată de activităţi şi la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, atât pentru elevii din clasele I-VIII, cât şi pentru elevii de liceu. „Liceenii vor participa la întreceri sportive, vizionări de filme documentare, excursii pliate pe documentare şi studiu la Codrii Seculari Slătioara, dar şi activităţi de voluntariat. În acest sens, elevii liceului nostru îşi vor aduce aportul la recondiţionarea cărţilor din biblioteca şcolii, îndeosebi a partiturilor îndelung uzate. De asemenea, în cadrul înstituţiei noastre de învăţământ elevii vor avea ocazia să se implice în colectarea de îmbrăcăminte şi hrană, care ulterior vor fi donate bătrânilor şi copiilor internaţi în instituţii de profil”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, directorul Colegiului de Artă, Marielena Pancu.

Vizite la muzee, la Observatorul Astronomic al Universităţii Suceava, dar şi în incinta instituţiei de învăţământ superior din municipiu vor întreprinde elevii de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Suceava. „Deopotrivă, elevii colegiului vor fi angrenaţi şi într-o serie de competiţii sportive. Amintesc aici concursul destinat tenisului de masă în cadrul căreia haretiştii vor intra în competiţie alături de elevii de la Colegiul Naţional << Ştefan cel Mare >> din Suceava”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, directorul Colegiului “Spiru Haret”, prof. Virginei Iordache.

Acesta a amintit că în perioada 4-6 aprilie 2012, 12 elevi ai colegiului pe care îl conduce vor participa la Concursul Naţional de Informatică ce va fi găzduit chiar de Colegiul sucevean. “În competiţie sunt înscriţi în jur de 100 de elevi proveniţi din mai multe judeţe ale ţării. Concursul se va desfăşura pe patru secţiuni. Noutatea acestui examen vine odată cu participarea elevilor din învăţământul primar (clasele II-IV) şi învăţământul gimnazial (clasa a VIII-a), alături de elevii de liceu”, a precizat Iordache.

“Din programul << Şcoala altfel >> nu vor lipsi nici acţiunile de ecologizare care se vor efectua atât în jurul şcolii noastre, cât şi în zonele limitrofe. Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă Codrii Seculari. Liceenii vor avea parte şi de vizionări de filme pliate pe bibliografia şcolară, precum şi de activităţi experimentale, gen Discovery, la fizică. Dorim ca relaţia dintre elevi şi profesori să fie dezvoltată pe orizontală prin acest gen de manifestări extracuriculare”, a mai explicat Iordache.

La Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava, pe parcursul zilei de luni, elevii de liceu au participat la o serie de sesiuni de comunicare ştiinţifică “Nichita Stănescu”. “Sub semnul scrisului şi al cititului, elevii claselor V-VI au realizat creaţii literare pe marginea unor poveşti pe care le-au ascultat ulterior. Vom oferi un premiu pentru cea mai frumoasă poveste!”, a transmis Carmen Bocăneţ, consilier pentru programe curiculare şi extracuriculare.

Potrivit acesteia, elevii de liceu vor avea ocazia să vizioneze marţi, de la ora 12.00, în Aula Colegiului, câteva filme documentare, având posibilitatea să ia parte şi la Clubul de rock iniţiat de prof. Doru Popovici. Nici aici nu vor lipsi acţiunile de ecologizare şi cercetăşie care se vor derula pe parcursul zile de vineri în incinta şcolii, cât şi în apropierea acesteia, în Parcul Simion Florea Marian. “Totodată, elevii suceveni vor avea şansa să viziteze Colegiul Naţional << Samuel Von Brukenthal > din Sibiu, într-un schimb de experienţă între cele două unităţi şcolare”, a arătat Bocăneţ.

Entuziasmul “Şcolii altfel” s-a simţit luni şi la Şcoala cu Clasele I-VIII Nr.9 din Suceava, acolo unde elevii claselor a V-a au deprins tehnica încondeierii ouălor şi pictura pe sticlă, alături de profesoara de religie. “Calendarul manifestărilor este unul încărcat pentru această săptămână, în care copiii, îndrumaţi de învăţători şi profesori vor întreprinde ieşiri la Cetatea de Scaun a Sucevei, la muzeele din oraş, la Biblioteca << I.G.Sbiera >> sau la Observatorul Astronomic al Universităţii << Ştefan cel Mare >> din Suceava. Participăm şi la concursuri şcolare conform calendarului”, a subliniat directorul Şcolii Nr.9 din Obcine, Constantin Mărgineanu.

Reamintim că scopul programului „Şcoala altfel” este implicarea tuturor copiilor preşcolarilor/elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.


Intră acum și în grupul de