Sucevenii au primit si in acest an binecuvantarea lui IPS Pimen, de Boboteaza


Intră acum și în grupul de

BoboteazaRespectând tradiţia, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oficiat şi în acest an Slujba de Bobotează găzduită de Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava.

În ciuda vremii nefavorabile cauzată de ninsoarea abundentă, oamenii au participat în număr mare la slujba de sfinţire a apei, atât în incinta Mănăstirii Sfântul Ioan, cât şi în alte locaşe de cult din municipiu.

Deşi parcă mai emancipaţi ca în anii trecuţi, oamenii nu au rezistat vechiului obicei de a se înghesui spre cazanele cu apă sfinţită, imediat după terminarea ceremonialului de prefacere a acesteia în Agheasmă Mare. Şi în acest an frumuseţea Liturghiei săvârşite de IPS Pimen a ajuns la sufletele credincioşilor care au primit binecuvântarea Arhiepiscopului, fiind stropiţi cu apă sfinţită.

BoboteazaParte dintre sucevenii prezenţi la slujbă au primit recipiente din plastic, de 500 ml, asigurate de mănăstire, în care au putut lua Agheasmă pentru acasă. Conform dogmelor bisericeşti, Agheasma de la Bobotează se ia pe nemâncate, înainte de anafură, până în data de 14 ianuarie inclusiv. Cei care au dorit, au putut cumpăra busuioc de la poarta bisericilor, acolo unde vânzătorii ambulanţi îl comercializau cu suma de 2 lei bucheţelul.

Menţionăm că Agheasma Mare se pregăteşte în amintirea botezării Domnului Iisus Hristos de către Ioan în apa Iordanului. Se spune că Agheasma Mare are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză (gr. epiklesis) care înseamnă invocarea, chemarea Duhului Sfânt „peste noi şi peste aceste daruri” (pâine şi vin), ca să devină „adevărat Trupul şi Sângele Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a arătat ÎPS Pimen în timpul slujbei.

Boboteaza

Ca la fiecare slujbă de Bobotează, Troparul Praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne …” a răsunat, duminică, din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, acolo unde oamenii au luat parte, ca în fiecare an, la ceremonialul Slujbei de Bobotează. Cei care nu au reuşit să ia Agheasmă Mare în cursul dimineţii, o pot face pe tot parcursul zilei de duminică, la orice biserică din oraş.

 


Intră acum și în grupul de