Dan Ioan Cușnir: Vom schimba radical modul în care funcționează administrația locală și vom fi parteneri reali ai Universității Suceava pentru a genera dezvoltare și locuri de muncă bine plătite


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, candidat la funcția de primar al Sucevei, a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că proiectul său presupune schimbarea radicală a modului în care se face administrație publică locală în oraș pentru a produce dezvoltarea pe care toți sucevenii o așteaptă.

El a spus că cel mai mult îi doare pe oamenii din Suceava faptul că nu sunt suficiente locuri bine plătite.

Venitul mediu în București este de 4.400 de lei, iar venitul mediu în Suceava este de 2.300 de lei, la aproape jumătate.

„Este firesc ca în capitala României salariile să fie mai mari decât în Suceava, dar chiar dublu? Sucevenii muncesc la jumătate față de ceilalți din alte orașe mari ale României?”, a întrebat Cușnir care a explicat că motivul pentru care veniturile sucevenilor sunt mici are ca principală cauză lipsa investițiilor străine importante.

„Acest lucru se întâmplă pentru că nu au fost atrași investitorii străini. Nu le-a fost creat mediul propice. Administrația din Suceava nu a fost o administrație prietenoasă cu potențialii investitori străini”, a declarat Cușnir.

El a subliniat că actuala administrație locală suceveană a ratat șansa de a fructifica un avantaj pe care puține orașe îl au, respectiv Universitatea Suceava.

Analiza de Seară – cu Dan Ioan Cușnir

Liderul PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, candidat pentru funcția de primar al Sucevei

Gepostet von NewsBucovina.ro am Montag, 3. August 2020

„Într-un parteneriat administrație-universitate-investitor privat câștigă toți trei. Investitorul privat vine dacă universitatea îi promite absolvenți specializați, pregătiți, pentru ceea ce are el nevoie și dacă Primăria îi pune la dispoziție infrastructura și dacă Primăria este prietenoasă cu investitorul, prietenoasă din punct de vedere al colaborării cu investitorul, a faptului că nu trebuie să-i pună piedici. Investitorul câștigă pentru că are tineri specializați, universitatea câștigă pentru că va atrage tot mai mulți studenți dacă aceștia văd că după finalizarea facultății își găsesc un loc de muncă bine plătit, iar Primăria câștigă taxe și impozite de la investitor, dar cel mai important lucru este că nu-i plecă tinerii”, a spus Cușnir.

El a arătat că un oraș din care pleacă tinerii este un oraș care încet-încet va muri, în timp ce un oraș în care vin tineri din alte localități este un oraș care se va dezvolta.

Candidatul PSD a menționat că la Universitatea Suceava sunt deja 1000 de studenți din Republica Moldova, aproape 100 de studenți din Cernăuți, din Ucraina și că universitatea trebuie ajutată să aibă cât mai mulți studenți, iar atunci universitatea va produce tot mai mulți tineri specializați și vor veni investitorii.

„Asta am înțeles de la oameni pe stradă, asta își doresc cel mai mult sucevenii: locuri de muncă bine plătite. Asta a fost și rețete de succes a Clujului. S-a dezvoltat Universitatea, au venit investitorii și s-a dezvoltat orașul”, a spus Dan Ioan Cușnir.

Potrivit acestuia, Universitatea Suceava dorește un astfel de parteneriat, arătând însă că actuala administrație locală nu a răspuns acestei solicitări, iar când au existat posibili investitori care au venit la Suceava prin intermediul USV nu au fost încurajați de administrația locală suceveană, iar aceștia și-au realizat investițiile în orașe precum Iași sau Bacău unde au creat numeroase locuri de muncă bine plătite.

Cușnir a spus că motorul de dezvoltare a unui oraș sunt firmele și că de aceea va fi un susținător al atragerii de investitori în parteneriat cu USV.

El a anunțat că după ce va fi ales primar, va avea întâlniri lunare cu reprezentanții USV pentru a găsit cele mai bune soluții pentru dezvoltarea universității.

Cușnir a promis schimbarea radicală a modului în care va funcționa administrația locală pentru că dezvoltarea orașului nu poate fi făcută decât în cooperare cu sucevenii și cu cei care pot contribui prin activitatea pe care o au la acest proiect amplu de revenire a Sucevei la măreția pe care a avut-o.

Dan Ioan Cușnir a arătat că din cauza modului în care sunt tratați investitorii străini doar 0,5 la sută din investițiile străine din țară sunt în Suceava, de opt ori mai puțin decât ar trebui să fie raportat la populație ce reprezintă 4 la sută.


Intră acum și în grupul de