Marian Andronache susține încurajarea școlilor de meserii în municipiul Suceava: Mulți își doresc să învețe o meserie pentru că dacă sunt buni în acea meserie câștigă chiar mai bine decât un profesor sau un medic


Intră acum și în grupul de

Candidatul PMP la funcția de primar al Sucevei, Marian Andronache, a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că problema lipsei de personal calificat în municipiul Suceava este una care generează foarte multe probleme pentru că sunt puțini cei care pot să presteze lucrări de calitate.

„De prin 2010 m-am izbit de lipsa de personal calificat”, a spus Andronache care a explicat că în prezent este o lipsă acută de electricieni sau sudori, dar și de alte meserii necesare pentru dezvoltarea economică.

„Trebuie să implementăm învățământul dual la liceele de profil”, a spus Andronache care a spus că înainte erau școlile profesionale care pregăteau elevii pentru meseriile cerute de piața muncii.

„Aduni toate firmele care lucrează în domeniul construcțiilor, care lucrează pe instalații de apă-canalizări, care lucrează pe instalații electrice, toți cei care folosesc meseriași, împreună cu firmele din HORECA și trebuie să discutăm nevoile lor”, a spus Marian Andronache.

Desant PMP Suceava la Subiectul Zilei

Echipa PMP Suceava este decisă să producă surpriza la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Marian Andronache și Anca Gâtlan în studioul NewsBucovina

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 7 septembrie 2020

El a arătat că se aștepta ca pandemia cu noul coronavirus să determine ca mai mulți suceveni să rămână acasă.

„Am crezut că dacă e pandemia, oamenii se întorc acasă și rămân aici, dar nu se întâmplă lucrul acesta. De aceea trebuie să pornim de la elevi. Nu toți se îndreaptă spre o facultate, iar unii care termină o facultate ajung să lucreze ca ospătari sau recepționeri sau mai știu eu ce”, a spus liderul PMP Suceava.

El a mai decalrat că mulți dintre tineri își doresc o meserie, dar nu au unde să facă acea școală.

„În ziua de astăzi nu mai contează foarte mult să ai studii superioare. Dacă ai o meserie și ești bun pe meseria ta, cu meseria aia câștigi mult mai mult decât dacă ești o persoană cu studii superioare, dar nu ai unde profesa”, a spus Marian Andronache.

El a exemplificat cu situația unui instalator care are suficient de lucru.

„Nu câștigă un profesor, nu câștigă un doctor, cât poate câștiga un instalator bun.Haideți să mergem pe școlile profesionale și să reînviem lucrul acesta”, a spus Marian Andronache.

El a arătat că acele firme care școlarizează elevi pot să le asigure acestora burse și contracte, menționând că sunt destui elevi care nu-și permit să-și continue studiile la o facultate, dar care pot învăța o meserie și să aibă și unde să lucreze.

Marian Andronache a precizat că sunt firme străine care fac asemenea școlarizări chiar și în județul Suceava și că le acordă burse unor elevi care își însușesc o meserie și apoi pleacă în străinătate să lucreze la firmele respective.

„Sunt străini care au venit și fac lucrul acesta în țară. Noi nu putem face?”, s-a întrebat Marian Andronache.


Intră acum și în grupul de