Dr. Radu Ciornei: La ce anunță acum autoritățile intrăm în „scenariul roz”, dar la noi numărul de morți la milionul de locuitori e în creștere rapidă. Va trebui ca noua guvernare să adopte măsuri clare ca să terminăm cu „dănțuiala” de acum


Intră acum și în grupul de

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei, candidat al USR-PLUS la Camera Deputaților și membru al celulei de criză al formațiunii pentru criza pandemică, și-a exprimat, joi, la Subiectul Zilei scepticismul legat de modul în care este gestionată epidemia cu noul coronavirus în țară, arătând că indicatorul care arată cel mai fidel cum este gestionată situația este dat de numărul de decese la milionul de locuitori, iar în cazul României situația este gravă.

„După ceea ce anunță autoritățile ar trebui să intrăm în scenariul roz, în care câinii se pupă cu pisicile cu lupii cu oile”, a spus Ciornei care ca menționat că în țară capacitatea de testare a rămas din iunie la 30.000, iar în ultimele patru zile nu s-au făcut teste decât la persoanele simptomatice, la cazurile grave.

„De mult nu mai depistăm oamenii cu infecții așa cum ar trebui să o facem, de mult nu mai sunt testați contacții în mod judicios și vedem numărul acesta în numărul de decese la milionul de locuitori”, a spus cercetătorul sucevean.

El a spus că nu vrea să fie „Mafalda cea rea”, dar crede că în ianuarie- februarie România va fi cel puțin în top cinci al țărilor cu cea mai mare rată de mortalitate, dacă nu chiar pe primul loc, arătând că în România vaccinul va ajunge în cantități limitate.

„Numărul de decese la milionul de locuitori este indicatorul la care trebuie să ne uităm și nu îmbolnăvirile pentru că îmbolnăvirile pot fi diagnosticate sau nu. Indicatorul privind numărul de morți la milionul de locuitori arată cât de bine a avut grijă guvernul și sistemul de sănătate de cetățeni și dacă vom fi în top 5 în lume va fi o mare problemă pentru sistemul de sănătate de la noi”, a spus Radu Ciornei.

El a sesizat că acest indice este în creștere abrubtă în țară.

„Mergem ca racheta”, a spus candidatul USR-PLUS apreciind că sunt mai multe cazuri decât par pentru că raportările din statisticile oficiale sunt la 19 milioane de locuitori, dar în țară sunt circa 15-16 milioane de locuitori.

Potrivit acestuia, numărul de morți pe milion este mai mare decât în SUA care se raportează la o populație de 330 de milioane de locuitori, dar are circa 360 de milioane de locuitori.

„Dacă raportăm la populație, 150 de morți pe zi în România este echivalent cu 3500 de morți în SUA”, a spus Ciornei care și-a exprimat îngrijorarea față de aceste statistici.

Radu Ciornei a spus dă noua guvernare va trebui să stabilească legi și măsuri foarte clare pentru pandemie.

„Trebuie să înceteze dănțuiala asta de acum când azi președintele închide, mâine Parlamentul dă lege ca să redeschidă. Scoți oamenii afară după care îi bagi înăuntru. Trebuie să ne punem la o masă cei care sunt specialiști în pandemie, cercetătorii, epidemiologii, să facem un set  de măsuri pentru că e posibil să trăim cu pandemia asta încă niște ani buni de zile pentru că dacă virusul face mutații dăm din nou contorul la zero”, a spus dr. Radu Ciornei.

El a arătat că va trebui ca România să-și pună la punct un sistem foarte bine pregătit.

”Trebuie să ne punem la punct un sistem foarte bine pregătit, sistem pe care nu-l avem. Trebuie puse la punct foarte multe lucruri, de la capacitatea de testare, la institut de pregătire a specialiștilor și multe alte lucruri”, a declarat Radu Ciornei.  


Intră acum și în grupul de