Porci mistreți împușcați în pădurea Pătrăuți-Adâncata după depistarea unui focar de pestă porcină africană. George Celsie atrage atenția că boala se propagă foarte ușor și virusul rezistă în carnea congelată și șase luni//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Șeful Biroului Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Suceava, George Celsie, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că a fost depistat un focar de pestă porcină africană în fond forestier în județul Suceava și că se acționează în consecință.

„Avem și noi acum pestă porcină africană. Nu am avut în fond forestier până în momentul de față. La nivelul județului au fost și mai sunt câteva focare la porcii domestici, dar pe 14 ianuarie ni s-a confirmat un focar la Ocolul Silvic Pătrăuți. Doi mistreți găsiți morți și un porc împușcat înainte și găsit pozitiv la analiză”, a spus Celsie.

El a spus că întrebarea a fost de unde a apărut acest focar în trupul acesta de pădure Pătrăuți-Adâncata care are 10.000 de hectare, dar care este un trup de pădure izolat de restul fondului forestier pentru că până la Solca, până la Marginea sunt circa 30-40 de kilometri.

„Am aflat însă că în Călinești-Cuparencu a fost un focar într-o gospodărie la un porc domestic, ori Călinești-Cuparencu este în buza pădurii de la Pătrăuți și de acolo a mai fost un pas ca să ajungă acest virus și în pădure”, a spus șeful Biroului Vânătoare din Direcția Silvică Suceava.

George Celsie spune că virusul este mai periculos decât Covid.

„Se propagă foarte ușor, este foarte periculos, dar trebuie precizat că e periculos doar pentru porci. Acestă carne de mistreț se poate consuma fără problemă, dar cel care o consumă este purtător. În carnea congelată stă șase luni. În carnea preparată termic, trei-patru luni”, a explicat Celsie.

El a menționat că în cazul focarelor se constituie o zonă de protecție de 13 kilometri, zonă în care toți mistreții se recoltează, se împușcă.

„Am împușcat 13-14 mistreți până acum. Cei din cotă. Acum am făcut demersurile să ne suplimenteze cota. Nu putem să împușcăm ce vrem și cât vrem, chiar dacă organele locale ne dau ordin”, a spus Celsie.

El a precizat că porcii mistreți împușcați au fost îngropați într-o groapă de incinerare, menționând că doar unul singur din cei împușcați a fost depistat pozitiv la boală.

George Celsie a mai declarat că se iau măsuri pentru împiedicarea răspândirii virsului din focar.

„În momentul în care facem vânătoarea sunt măsuri destul de drastice. Personalul este echipat corespunzător, avem substanțe dezinfectante”, a spus Celsie care a adăugat că este o problemă pentru că în zonă este exploatare de masă lemnoasă și că sunt dezinfectați și cei care intră să-și ia lemn de foc și mijloacele de transport.

El a cerut populației să fie responsabilă și să acționeze corespunzător în cazul în care în gospodărie are porci cu pestă porcină africană, arătând că la Brădățel, lângă Fălticeni, au fost găsiți trei porci aruncați și nu știa nimeni de ei.

Celsie crede că respectivul proprietar a aflat că porcii au pestă și că dacă apare un focar într-un sat, pe o rază de 3 kilometri sunt omorâți tot porcii și atunci i-a scos din localitate pentru a nu avea probleme cu vecinii.

Șeful Biroului Vânătoare a mai arătat că este interesant că porcii mistreți cu boală se depărtează de turmă pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalți.

„Interesant este că cei doi porci mistreți care aveau boala s-au dislocat din turmă și au luat o altă cale. Ei evită ca să îmbolnăvească restul turmei. Educația lor. Au ieșit din turmă și au mers să moară undeva mai departe”, a spus Celsie.


Intră acum și în grupul de