Dan Ioan Cușnir argumentează necesitatea unui unui concurs de proiecte pentru amenajarea Parcului Șipote și nu doar discuții pe tema unui proiect prost întocmit: Sucevenii nu-și permit să rateze și acest proiect esențial pentru municipiu


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației PSD Suceava, consilierul local Dan Ioan Cușnir, a făcut, vineri, o pledoarie pentru organizarea unui concurs de soluție pentru amenajarea Parcului Șipote arătând că sucevenii nu-și permit să rateze și acest proiect esențial pentru municipiu.

„Suceava are un singur Parc Dendrologic, nu mai multe. Nu ne putem permite nicio greșeală în proiectarea amenajării acestui parc. Suceava are nevoie de un proiect de amenajare de excepție, memorabil. În aceasta poveste nu este vorba despre PSD sau PNL sau USR, este vorba despre Suceava. Punct! Parcul Șipote nu este parcul primarului, al viceprimarului sau al unui grup cu interese în zonă. Este parcul nostru, al Sucevenilor. Punct! Este evident că așa zisul proiect de amenajare al Parcului Dendrologic Șipote, promovat de Primărie, nu redă parcul Sucevenilor ci îl distruge printr-un nou exemplu de golănie urbanistică”, a spus Cușnir.

El a subliniat că municipiul Suceava are avantajul de a avea în patrimoniu un Parc Dendrologic și de a avea în cadrul USV o Facultatea de Silvicultură cu tradiție și cu specialiști de valoare.

„Trebuie să folosim avantajele pe care le avem, pentru a valoriza la maximum acest Parc Dendrologic amenajat în anul 1975 când s-au plantat peste 7.000 de puieți pe 95% din suprafața parcului. În elaborarea temei de proiectare, este nevoie de dezbatere cu specialiștii de la Facultatea de Silvicultură pentru că părerea lor este mai pertinentă decât o așa zisa dezbatere publică sterilă și ineficientă, făcută doar pentru a mima consultarea publică. Doar specialiștii pot elabora o temă de proiectare bine întocmită și care să descrie în mod cuprinzător nevoia urbei”, a adăugat liderul opoziției din Consiliul Local Suceava.

El a menționat că având în vedere complexitatea proiectului și impactul asupra Sucevei devine obligatoriu un concurs de soluții.

„Concursul de soluții generează performanță, atrage talente, asigură transparența procedurilor de achiziții, promite vizibilitate națională și internațională, conferă valoare comunitară, se sprijină pe expertiza unor profesioniști și reprezintă un uriaș capital de imagine și dezvoltare economică indirectă”, a spus Cușnir.

El a dat exemplul orașului Cluj Napoca unde încă din anul 2017 cei care au făcut din acest oraș un model de urmat au înțeles beneficiile concursurilor de proiecte.

„Un exemplu de succes este amenajarea printr-un plan integrat de dezvoltare a malurilor râului Someș, o investiție de excepție care îi face pe clujeni să fie mândri de orașul lor. Un alt exemplu este amenajarea Parcului Est Cluj, competiție lansata în 20.10.2020 și finalizată în 08.02.2021. În mai puțin de 4 luni, juriul a ales varianta cea mai bună a celui mai important proiect verde al Clujului prin care se amenajează 45 ha de parc. Este o suprafață comparabilă cu a Parcului Șipote. Ambele concursuri de proiecte au fost organizate de  Ordinul Arhitecților din România deoarece parteneriatul cu OAR crește calitatea mediului construit prin nivelul de competență profesională, prin competitivitate, prin educarea și implicarea publicului”, a spus Cușnir.

Liderul social-democrat sucevan consideră că în ceea ce privește Parcul Șipote, primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi nu s-au documentat și nu înțeleg cu adevărat valoarea lui.

„Noi am făcut acest lucru și ne facem datoria să îi informam că în Parcul Dendrologic Șipote, la scară mică, au fost plantate specii conform distribuției naturale din România, pe tipuri de vegetație: luncă, șleauri, molidișuri, amestec montan și subalpin. Este o zestre pe care nu ne putem permite să o tratăm superficial cu proiecte făcute de nespecialiști în domeniu și care nu țin cont nici de faptul că acest parc este dendrologic și nici de părerea specialiștilor de la Facultatea de Silvicultură. Sectorul subalpin a fost în mare parte distrus când s-a amenajat McDonalds. Acum continuăm și distrugem tot parcul dendrologic? În studiul de fezabilitate există tot felul de memorii, dar nu găsim niciun memoriu de vegetație. În memoriile prezentate în proiect găsim fraze întregi copiate din PUZ-ul zonei centrale a Sucevei, dar nu găsim părerile unor specialiști în peisagistica, în silvicultura, în mobilier urban etc. Proiectul Primăriei nu ține cont de vegetația existentă”, a continuat Cușnir.

El a mai spus că un proiect atât de complex trebuie să plece de la un studiu de vegetație care să identifice, să inventarieze speciile și să stabilească metoda de conservare.

„Trebuie să știm ce este acolo și ulterior să se facă intervenții minime și de bun simț”, consideră consilierul local.

El a mai remarcat că în proiectul supus consultării publice nu se tratează nimic personalizat, iar proiectul prezentat de Primărie nu gestionează relația cu orașul, cu Cetatea de Scaun, cu Statuia lui Ștefan cel Mare.

„Construcțiile și bazinele nu se încadrează cu specificul zonei. Peste tot apare repetitiv aceeași formulare: plantare gazon, specii floricole multicolore, toaletare copaci și alei din pietriș. Plantarea de gazon și speciile floricole multicolore nu își au locul într-o pădure parc, nu funcționează într-o pădure care generează umbră. În repetate rânduri se face referire la sisteme de irigații. Acolo avem 13-15 izvoare captate, principala problemă fiind drenarea, nu irigarea. Este un proiect complex prin care trebuie scoasă apa și puse în valoare izvoarele, nu să aduci apa prin irigații”, a menționat Cușnir.

Mai mult, el precizează că studiul geologic pare a fi superficial, nu identifică pânza freatică, fiind imposibil ca în zona respectiva să nu se găsească pânză freatică.

„Toate forajele din Studiul de Fezabilitate par a fi identice, aspect cel puțin ciudat care ne dă senzația de superficialitate în întocmire. Simulările 3D prezentate în Studiul de Fezabilitate nu bat cu realitatea din teren, arborii din simulare fiind mai mari, mai voluminoși decât cei reali aflați în teren”, a adăugat Cușnir.

El a observat și că deși legislație nu permite amenajări pe suprafețe mai mari de 10% din suprafața totală a pădurilor parc, în proiectul prezentat de Primărie se merge pe maximum de 10%.

„Cine a stabilit că e bine 10%, de ce nu 8% sau 4%? Intervenția trebuie să fie minimă nu maximă, iar ideea este să se taie cât mai puțini copaci, dacă se poate de loc. Exprimarea „tăiem arborii sub 6 m care încurcă și plantam alții în loc” este foarte vagă. Contează nu doar numeric ci și ce specii de copaci se taie și trebuiesc înlocuite cu arbori din aceeași specie. Este citat un studiu teoretic făcut de Universitate, dar este doar o șmecherie ieftină care vrea să valorizeze proiectul promovat de către Primărie”, a adăugat consilierul social-democrat care subliniază că studiul Universității este un studiu teoretic și se referă mai mult la implicațiile sociale, nefiind un studiu de amenajare.

Dan Ioan Cușnir mai argumentează nevoia unui concurs de proiecte de faptul că istoricul amenajărilor similare nu le este favorabil lui Ion Lungu și Lucian Harșovschi, respectiv proiectele de amenjarea a esplanadei centrale, Zona de Agrement Tătărași, Zona de Agrement din albia inundabilă a râului Suceava fiind exemple de eșecuri urbanistice.

„Nu ne mai permitem încă o greșeală care să nu mai poată fi reparată ulterior și în cazul Parcului Șipote. Acest parc trebuie să redevină o mândrie a Sucevei, un proiect emblematic care să atragă turiști din toată țara. Este momentul în care trebuie să obligăm administratorii Sucevei să demareze un concurs de proiecte pentru Parcul Șipote. Este momentul în care trebuie să spunem SUCEAVA TREZEȘTE-TE!”, a transmis Dan Ioan Cușnir.


Intră acum și în grupul de