De ce alegerile anticipate de săptămâna viitoare din Republica Moldova au o miză uriașă și cum se poziționează principalii competitori-OPINIE semnată de politolog dr. Adrian Botezatu


Intră acum și în grupul de

            Săptămâna viitoare vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova ca urmare a dizolvării Parlamentului de către noul Președinte moldovean Maia Sandu. Aceasta a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut în urma unei participări record la vot a cetățenilor moldoveni atât în țară cât și în diaspora, reușind să îl învingă categoric pe pro rusul Igor Dodon. Paradoxal, această victorie a fost posibilă cu sprijinul primarului din Bălți Renato Usatâi care a mobilizat o parte a electoratului rusofon de partea Maiei Sandu.

            Alegerile anticipate vin să rezolve o criză politică cauzată de imposibilitatea de a contura o coaliție de guvernare solidă după eșecurile a două coaliții: prima- dintre pro europeni și pro ruși menită a-l îndepărta de la putere pe oligarhul Vladimir Plahotniuc (coaliție nășită de reprezentantul Federației Ruse Dmitri Kozak ); și a doua- dintre socialiștii pro rusului Igor Dodon cu o parte  a Partidului Democrat care s-au lepădat de fostul lor mentor și sponsor Vladimir Plahotniuc.

            Partidele cu cele mai mari șanse de a intra în Parlamentul Republicii Moldova sunt:  Partidul Acțiune și Solidaritate PAS al Președintelui Maia Sandu, partid asumat pro european care beneficiază de susținerea Uniunii Europene și a Germaniei în mod special și manifestă o atitudine prietenoasă față de România; Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – alianță electorală asumat pro Rusia, anti NATO, anti UE, anti România, reprezentată de doi foști președinți  ai RM pro ruși Vladimir Voronin și Igor Dodon; Blocul Electoral Renato Usatâi- creat de carismaticul primar din Bălți, de orientare aparent neutră Pro Moldova, susține relațiile bune atât cu Federația Rusă cât și cu Uniunea Europeană și România; Partidul Șor-reprezintă interesele populației rusofone și a fost creat de primarul din Orhei Ilan Șor care are rezidență și cetățenie israeliană, implicat în dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc; AUR- este o clonă moldovenească a partidului cu același nume din România, are o agendă explicit pro unionistă, a recuperat politicieni moldoveni expirați precum Dorin Chirtoacă (există acuzații că prin campania electorală provocatoare a AUR în Republica Moldova de fapt mobilizează electoratul rusofon la vot); Partidul Demnitate și Adevăr – asumat pro european, condus de Andrei Năstase- sprijinit și girat de Președintele și Guvernul României (acuzat de fugarul român pro rus Cristian Rizea că este șantajat de Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei cu filmări cu presupuse mituiri pe când deținea funcția de Ministru de Interne); Partidul Unității Naționale- partid unionist, girat de Traian Băsescu, condus de fostul boxer Octavian Țicu, actualmente istoric.

            Marea miză a alegerilor anticipate o reprezintă orientarea viitoarei guvernări: pro Vest sau pro Est (neutralitatea reprezintă o formă a orientării pro Est). Singura variantă de guvernare pro Vest este în cazul în care partidul Maiei Sandu PAS va reuși să obțină singur majoritatea. Restul variantelor de coaliții de guvernare conțin cel puțin o ancoră de balansare a orientării geopolitice către Est.

            Din experiența alegerilor organizate de-a lungul anilor în județul Suceava de către Ambasada Republicii Moldova în România, comunitatea cetățenilor moldoveni din județul nostru și-a manifestat constant și masiv opțiunea pro europeană. 


Intră acum și în grupul de