Senatorul PSD Ioan Stan: Premierul Florin Cîțu nu poate fi lăsat stăpân absolut al banilor României pe care să-i folosească în campania pentru șefia PNL


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan, președintele PSD Suceava, susține că este obligatoriu ca în cel mai scurt timp să fie numit un ministru de Finanțe după ce ministrul Alexandru Nazare a fost revocat de premierul Florin Cîțu pentru a obține controlul total asupra finanțelor țării pentru a cumpăra voturi în cadrul luptei interne de partid.

„Lupta internă din PNL pentru funcția de președinte al partidului, nu este sub nicio formă o „sărbătoare a democrației” cum susține Ludovic Orban, ci mai degrabă o „sărbătoare a rușinii naționale”. Facem aceasta afirmație în lumina ultimilor mișcări așa zis strategice la care s-au dedat liberalii, în frunte cu premierul Cîțu. Acesta din urmă, pentru a-și consolida poziția în partid a recurs la un gest mizerabil, care nu face cinste unui om politic dintr-un stat democratic”, a spus Ioan Stan.

Potrivit parlamentarului sucevean, Cîțu l-a revocat pe ministrul de Finanțe, având grijă să devină el însuși ministru interimar al acestui minister, urmând să dețină această funcție 45 de zile, timp în care finanțele țării sunt la cheremul său.

„Din această poziție de forță îi este ușor să cumpere sprijinul organizațiilor teritoriale ale PNL, alocând fonduri după bunul la plac, la rectificarea bugetară, în teritoriu. Iar această practică este, în mod evident, mai degrabă dictatorială decât democratică”, spune Ioan Stan.

Senatorul social-democrat sucevean susține că faptul că premierul Cîțu i-a cerut demisia lui Nazare chiar în momentul angajării unui nou împrumut gigant de 3,5 miliarde de euro, a echivalat cu o subminare a poziției României în negocieri, a însemnat riscuri crescute și nu în ultimul rând dobânzi mai mari.

„Și deși prim-ministrul României cunoaștea aceste aspecte negative, nu s-a abținut, prin această abordare demonstrând din nou că nu-i pasă decât de el și de interesele sale. Având în vedere acest context, considerăm că, în acest moment, cumularea funcției de premier cu cea de ministru interimar al Finanțelor este cel puțin inoportună, dacă nu chiar periculoasă pentru banii țării. Și asta pentru că dl Cîțu a demonstrat în mod repetat că nu are discernământ, nu are echilibru, nu-l interesează bunul mers al comunităților, urmând să împartă banii arbitrar, cui vrea el”, a mai arătat Stan.

El a aminitit că sub mandatul său de premier, datoria externă a României a trecut pragul de 50%, ba mai mult, împreună cu ministrul revocat, Nazare, au reușit contraperformanța de a lăsa fără finanțare PNDL-ul, au înghețat pensiile, salariile, au tăiat creșterea alocațiilor, au eliminat facilitatea de 1500 de lei pentru creșe și grădinițe.

„Având în vedere cele prezentate, PSD solicită președintelui Iohannis și liderilor coaliției de guvernare să nu-l lase pe premierul Cîțu stăpânul absolut al banilor României, ci să impună cât mai repede un om competent la cârma acestui minister. România are nevoie să fie guvernată. Nu are timp și nici nevoie să devină un spectator sau victimă a luptei din interiorul PNL-ului pentru șefia partidului”, a conchis Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de