Senatorul Ioan Stan: Liberalizarea prețului energiei electrice va face ca sute de mii de români să fie în imposibilitatea de a-și achita facturile. PSD cere convocarea Parlamentului pentru adoptarea legii consumatorului vulnerabil


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat joi că liberalizarea prețului energiei electrice fără să fie luate măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili va duce ca sute de mii de români să nu-și poată achita facturile de energie electrică și că PSD cere convocarea Parlamentului care să adopte o lege în acest sens.

„Liberalizarea prețului energiei electrice se dovedește a fi dezastruoasă pentru sute de mii de români, guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR dovedind din nou că nu este capabilă  să găsească soluții privind problemele strigente ale românilor. Din această cauză, peste 209.000 de gospodării riscă să fie deconectate de la rețeaua electrică și în jur de jumătate de milion de români, în secolul XXI, se vor întoarce la lumânare și opaiț”, a declarat Ioan Stan.

El a spus că nu se referă la rău-platnici, ci la un fenomen social grav, rezultat al faptului că oamenii pur și simplu nu mai au bani să achite facturile din ce în ce mai mari ale utilităților.

„Creșterea acestor facturi, împreună cu majorarea prețurilor la produsele alimentare, combustibili, materiale de construcții, înghețarea salariilor, a pensiilor și nerespectarea legii alocațiilor au condus spre acest rezultat care întoarce România cu sute de ani în urmă. Din cauza acestui cumul de factori, caracteristic guvernării Cîțu, sute de mii de români se află în imposibilitatea de a-și achita factura la energia electrică, ori așa ceva ar trebui să fie de neconceput în România anului 2021”, a adăugat Ioan Stan.

Liderul PSD Suceava a arătat că, având în vedere acest fapt, PSD cere convocarea de urgență a Parlamentului pentru adoptarea legii consumatorului vulnerabil, condamnând totodată iresponsabilitatea guvernării actuale care în loc să ia decizii prin care să rezolve această situație extrem de gravă, este preocupată mai degrabă de campanii electorale interne și de folosirea resurselor statului în interes de partid.

El spune că dacă ar fi manifestat o minimă responsabilitate față de această problemă, coaliția PNL-USRPLUS-UDMR ar fi luat măsuri de protejarea și sprijinirea consumatorilor vulnerabili, simultan cu abrogarea posibilității de deconectare a acestora de la utilități.

„Culmea tupeului acestei coaliții de guvernare constă în faptul că deși cunoaște această realitate, abia peste un an, în septembrie 2022, susține că ar urma să fie aplicate măsuri concrete pentru susținerea consumatorului vulnerabil. Or românii care se află în imposibilitatea de achitare a facturii de energie electrică au nevoie de soluții acum. Nu mâine, nu peste un an”, a conchis Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de