Senatorul Ioan Stan: Lipsa de reacție a premierului Cîțu la declarațiile președintelui Ungariei nu face decât să consolideze, în lumea diplomatică, neadevărul că Ungariei i s-ar fi luat pe nedrept Transilvania


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, și-a exprimat, joi, revolta față de lipsa de reacție a autorităților române care au asistat impasibile la o declarație a președintelui Ungariei care a comparat anexarea Crimeii de Rusa cu pierderea Transilvanei de Ungaria.

„Este revoltător și inadmisibil pentru un premier al României să asiste impasibil la discursul președintelui Ungariei, care, într-o reuniune internațională, compară anexarea Crimeii de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria. La fel de intolerabilă și rușinoasă este lipsa de reacție a ministrului de Externe român, care era prezent la summitul de la Kiev, dar și a președintelui Iohannis. În lipsa unei reacții oficiale, în lumea diplomatică, se consolidează neadevărul că Ungariei i s-ar fi luat, pe nedrept, Transilvania”, a declarat Ioan Stan.

Potrivit acestuia, „lipsa lașă de reacție a premierului României echivalează cu un act de trădare”.

Senatorul PSD Ioan Stan crede că funcția pe care o ocupă premierul îi impunea lui Cîțu să dea replică și să reafirme adevărul istoric, acela că unirea de la 1918 a Transilvaniei cu României este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 la care au participat 1228 de deputați-reprezentați au tuturor regiunilor transilvane.

„Apoi, acest act de voință populară națională a fost recunoscut în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după primul război mondial. Nu poate fi nicio comparație cu anexarea prin forță a Crimeii de către Rusia, contestată și nerecunoscută oficial de nicio o țară democratică”, a subliniat senatorul sucevean.

El susține că aceste aspecte trebuiau afirmat „clar și răspicat” de Florin Cîțu, ca premier și ca român ca să apere interesul național.

„A tăcut, ori pentru că nu știe istoria noastră ori pentru că nu-i pasă. Și astfel dovedește că este nu doar penal și țepar, ci și un laș fără pic de patriotism și cultură. Grav este că nici ministerul român de externe și nici președintele României nu au luat nicio atitudine. Ca și când nimic nu n-ar fi întâmplat! Acum când este imperativ să vorbească clar și răspicat, în interes național Iohannis tace…în schimb, doar pentru că-i servea interesului său personal, politic-meschin, Iohannis n-a avut nicio problemă să bată câmpii, cu ceva timp în urmă, afirmând public că „în timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Din păcate, nicicând în ultimii 31 de ani, România nu a avut conducători mai lipsiți de patriotism ca cei care se află acum la putere, respectiv Iohannis, Cîțu și întreaga coaliție PNL-USRPLUS-UDMR”, a conchis Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de