VIDEO// Vama Siret: Majoritatea ucrainenilor intrați în țară după începerea operațiunilor militare vor să ajungă în Suceava la aeroport sau gară. O femeie cu un copil a cerut statut de refugiat


Intră acum și în grupul de

Ucrainenii care intră în România prin Vama Siret după începerea operațiunilor militare din Ucraina sunt îngrijorați de situația din țara pe care o părăsesc pentru a pleca în alte țări.

Majoritatea dintre cei care au trecut joi granița se îndreaptă spre Aeroportul Suceava sau spre Gara din Suceava pentru a pleca mai departe în țări din vestul Europei.

Până la ora 17:00 ar fi fost înregistrat doar un singur caz de refugiat, o femeie cu un copil.

Problema majoră a celor care intră în țară este că nu au mijloace de transport pentru a ajunge la Suceava de unde să plece mai departe.

Compania Tarsin Trans a făcut un gest de sprijinire a acestora și a pus la dispoziție, gratuit, joi după amiaza, două autocare spre Suceava.

Ei au spus că rămân în zonă și pun la dipoziție câte autocare este nevoie pentru a-i transporta pe oameni.

Imediat după frontieră reprezentanții unei fundații îi așteaptă pe cei din Ucraina cu apă, cornuri și plăcinte cu brânză, ciocolată, mere sau cartofi.

„Dacă au nevoie le oferim gratis și cazare. Avem pregătite 30 de camere la „Casa celor fără casă”, a spus reprezentantul fundației.

Ucrainenii care intră în România o fac cu inima grea știind că lasă în țară rude și prieteni.

„Starea e gravă deocamdată. Am fost pregătiți cu pașapoartele și am plecat”, a spus unul dintre ei.

Coada la intrarea în România este de circa două ore, iar după ce trec frontiera oamenii răsuflă ușurați și încep să caute un mijloc de transport.

„Traficul prin PTF Siret se realizează în condiții normale, controlul de frontieră fiind efectuat în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare” a declarat pentru News Bucovina purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava, comisar șef Ilie Poroch-Serițan.


Intră acum și în grupul de