Deputatul Bogdan Gheorghiu salută decizia Guvernului de aprobare a proiectului legii prin care se finanțează restaurarea Conacului „Vârnav Liteanu” din Liteni


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a salutat, miercuri, decizia Guvernului de a aproba un proiect de lege prin care se aprobă acordul de împrumut pentru reabilitarea mai multor clădiri de patrimoniu din țară, inclusiv a Conacului „Vârnav Liteanu”.

El a arătat că Acordul cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru reabilitatea patrimoniului construit reprezintă un proces laborios, pe care el l-a început în vara anului 2020, în calitate de ministru al Culturii, iar eforturile depuse s-au concretizat inclusiv prin includerea în lista obiectivelor care urmează a fi restaurate a Conacului „Vârnav Liteanu” din Liteni.

Deputatul liberal a precizat că Guvernul a făcut încă un pas, o victorie de etapă, și a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut (Reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală) dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la Paris la 1 iunie 2022 și la București la 9 iunie 2022.

„În calitate de deputat de Suceava, abia aștept să votez proiectul de lege, mai ales că am avut ocazia să inițiez actele normative anterioare, iar votul Parlamentului va da drumul procesului de implementare. Restaurarea Conacului „Vârnav Liteanu” de la Liteni și punerea sa în valoare reprezintă unul dintre proiectele mele de suflet. După finalizarea investiției în valoare de 5 milioane euro, conacul va deveni centru de pregătire pentru restauratori, care va contribui prin activitatea sa la protejarea patrimoniului arhitectural. Liteni poate deveni un adevărat centru de formare și de restaurare”, a spus Gheorghiu.

El a menționat că în proiectul de lege sunt incluse alte 7 obiective de investiții: consolidarea, restaurarea şi modernizarea a 5 clădiri monumente istorice (Muzeul Național de Istorie a României, Teatrul Național şi Opera Română – Cluj-Napoca, fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste, Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României, Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”), refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română – Iași.


Intră acum și în grupul de