Medicii sar in apararea lui Alexandru Arsinel, aflat pe patul de spital


Intră acum și în grupul de

Alex ArsinelÎntrucât au fost foarte multe controverse legate de faptul că reputatul artist, Alexandru Arşinel, sucevean la origine, a primit un rinichi foarte repede, în timp ce alţi pacienţi aşteaptă multă vreme pentru asta, reprezentanţii Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au ţinut să lămurească situaţia, scrie libertatea.ro.

„Referitor la cazul concret al domnului Arşinel, caz mediatizat excesiv în ultimele zile, precizăm faptul că dânsul se afla pe lista ICUTR Cluj, fiind trimis la noi de către medicul nefrolog care îi supraveghea de ceva timp funcţia renală şi care a indicat necesitatea substituţiei. În virtutea protocolului mai sus descris, oricât de mult ar dori cineva să ajute o persoană aflată în insuficienţa renală cronică, nu poate face acest lucru fără respectarea strictă a condiţiilor, deoarece transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul ar duce la respingerea rinichiului. Deci în cazul acesta a existat o compatibilitate foarte bună, ca urmare şi evoluţia post operatorie a dlui Arşinel fiind cea dorită”, au precizat recent reprezentanţi ai ICUTR Cluj.

De asemenea, se explică şi faptul că medicii care iau decizia finală pe baza analizelor şi cei care efectuează operaţia nu riscă transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul. „Tot în presă au apărut nume ale unor pacienţi (copii care suferă de insuficienţă renală cronică) ce ar fi pierdut şansa primirii unui rinichi salvator în favoarea domnului Arşinel. Ţinem în mod special să precizăm din nou că nimeni nu poate lua locul nimănui în acest montagne-rousse al vieţii şi al morţii, decât în condiţiile descrise mai sus şi mai mult decât atât, numele pacienţilor menţionaţi nu apar pe lista de aşteptare a Institutului. Prin urmare, nefiind în baza noastră de date, nu-i putem ajuta”, a adaugat conducerea institutului.

După ce actorul a suferit în urmă cu câteva zile un transplant de rinichi, Emanuel Ungureanu, de la Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie a trimis o scrisoare deschisă în care comenta despre intervenţia chirurgicală suferită de legendarul actor.  „Eu cred că, dacă aveaţi 70 de ani şi nu eraţi un VIP, nu aţi fi primit acel rinichi… Dumneavoastră aţi primit un rinichi la trei zile după ce aţi solicitat un transplant pentru că sunteţi vedetă, iar profesorul Lucan a decis că viaţa dumneavoastră este mai preţioasă decât a altora”, spunea Ungureanu la adresa lui Alexandru Arşinel.


Intră acum și în grupul de