Investigaţie internaţională a DIICOT împreună cu autorităţi din ţări UE prin care au fost depistaţi peste 130 de cărăuşi de bani (money mule)

Peste 130 de „cărăuşi de bani” aşa numiţii money mule, cetăţeni români, bulgari şi moldoveni, au fost depistaţi în urma unor investigaţii internaţionale efectuate săptămâna trecută la care au participat şi procurorii români din cadrul DIICOT. Totodată au fost identificate198 de tranzacţii frauduloase, cu valoarea de aproximativ 2.420.000 euro, precum și 205 victime din Europa, Australia şi S.U.A..

big_mule-ro

Procurorii DIICOT  – Structura Centrală  împreună cu autorităţi judiciare din Belgia, Danemarca, Grecia, Olanda, Regatul Unit, Spania și Portugalia – cu sprijin suplimentar din Republica Moldova și alte state au participat la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse (money mule), se arată într-un comunicat al instituţiei.

 

În cadrul acestei acţiuni au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare şi au fost audiate un număr de  85 de persoane  faţă de unele dintre acestea fiind dispuse măsuri preventive.

 

Operațiunea a fost, de asemenea, sprijinită de Eurojust, Europol și Federația Bancară Europeană. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului EMPACT – O.A.P. – Payment card fraud în care Romania deține pozitia de Driver.

 

Potrivit DIICOT anterior desfășurării acțiunii,   Eurojust şi Europol au organizat trei reuniuni operaționale și de coordonare la care au luat parte reprezentanți ai structurilor  de parchet  şi de poliţie specializate din țările participante. Aceste întâniri operative au urmărit combaterea activităților infracționale de tip ,,money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară, a cetățenilor europeni în activități de spălare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

 

Anchetatorii spun că programul ,,European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică.

 

Pe parcursul acțiunii internaționale ,,European Money Mule Action”, procurorii D.I.I.C.O.T-Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie specializați în combaterea criminalității informatice au actionat pentru depistarea și cercetarea cetățenilor români și străini implicați în activități infracționale de transfer de bani în mod ilegal

money mule

În perioada 2014 – 2016, cu sprijinul Centrului SELEC, procurorii  D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală  și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate  au participat la mai multe întâlniri operative cu reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova în vederea documentării activității infracționale a unor suspecți aflați pe teritoriul țării vecine și stabilirea unui mod comun de acțiune.

Procurorii arată că  sintagma ,,money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de către grupuri infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani.

 

Persoanele recrutate pot participa benevol la activitatea ilicită, însă există situații în care unii dintre participanți nu realizează faptul că acțiunile favorizează un spectru larg de  activități infracționale. (N.B.)