Patru noi cazuri de oreion la Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus


Intră acum și în grupul de

Alţi patru adolescenţi de la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus au fost diagnosticaţi cu oreion, numărul cazurilor de îmbolnăvire ajungând la 25.

focar oreion liceu tehnologic

 

 

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu a declarat că focarul de oreion de la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus însumează, în prezent, 25 de cazuri, două dintre cazurile noi fiind diagnosticate la elevi de clasa a X a şi alte două la elevi din clasa a XII a.

Zorescu a spus că unul dintre cei patru elevi a necesitat internarea în secţia de boli infecţioase, în toate cele patru cazuri constatându-se că pacienţii nu au fost vaccinaţi împotriva bolii.

Ea a mai spus că la unitatea liceală respectivă au fost deja efectuate două dezinfecţii, fiind, în continuare, monitorizată starea de sănătate a elevilor.

Oreionul sau parotidita epidemică  este o boală infecţioasă acută produsă de virusul urlian şi se transmite pe cale aeriană prin strănut sau tuse, respectiv prin picăturile de salivă provenite de la o persoană bolnavă, purtătoare a acestui virus.

Îmbolnăvirile sunt mai frecvente în sezonul rece, iar incubaţia bolii este de 14-21 de zile, fiind urmată de febră moderată şi de dureri de urechi timp de una-două zile, pacientul fiind contagios cu o săptămână înaintea apariţiei simptomelor şi aproximativ 8 zile după apariţia lor, potrivit specialiştilor.

În cazul oreionului focarul se declară închis după 21 de zile de la înregistrarea ultimului caz de îmbolnăvire.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de