Ce să faci când nu ai ce face și alții au făcut deja?


Intră acum și în grupul de

Acțiunea mai multor primari  PNL din zona Moldovei, avându-l în frunte pe cel al Sucevei, Ion Lungu, secondat de cel din Iași, Mihai Chirică de a înființa o Asociație pentru Dezvoltarea Moldovei a fost o mișcare (o mutare politică), până acum cel puțin, strălucită.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava

Primarii din Iași, Suceava, Roman, Târgu Neamț, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc au tras un serios semnal de alarmă asupra faptului că Moldova este condamnată să nu se dezvolte și că liderii din județe ai PSD nu fac nici cât o ceapă degerată în ochii lui Liviu Dragnea când vine vorba de proiecte majore care să scoată Moldova din ”zona” celor mai sărace regiuni din Uniunea Europeană.

Spuneam că mișcarea a fost strălucită din mai multe puncte de vedere: PNL, care în afara lui Gheorghe Flutur și a acțiunilor sale cu impact mediatic nu prea a mai mișcat deloc în ultima vreme, a luat cireașa de pe tort și a închis anul cu șah-mat la PSD.

Social-democrații nu vor achiesa niciodată la o asemenea Asociație pentru că evident asta înseamnă să dai în propriul Guvern și să ceri un fel de ”autonomie zonală” în care liderii județeni și locali să decidă ce doresc să facă pentru ei și nu Bucureștiul să le dea cu pipeta fonduri și cu butoiul speranțe deșarte.

Motiv pentru care vor tăcea mâlc și nu vor scoate nici o vorbă despre asta pentru că au doar de pierdut pe termen scurt și mediu. Deși cred că tare s-ar mai asocia și ei!!

PNL va putea defila mult și bine cu asocierea aceasta pentru că primarii orașelor mari din Moldova sunt factorii determinanți în implementarea proiectelor, iar proiectele europene pot fi atrase mai lejer.

Interesantă însă a fost mișcarea așa zisei ”forțe civice” de la Iași. Mai mulți intelectuali au pus în scenă o nouă asociație care se cheamă ”Mișcarea pentru dezvoltarea Modovei”. Cea a primarilor PNL se numea ”Moldova se Dezvoltă”.

Ce își dorește această nouă Mișcare? Exact ce dorește și cealaltă. Doar că într-o altă formă de ambalare, mai ”gălăgioasă” din pespectiva prezentării.

E de înțeles cumva de ce ieșenii au sărit urgent pe subiectul cu asocierea . Dacă mai întârziau multă vreme deveneau penibili în a aborda același subiect.

Cum de altfel a fost și prezența la lansarea Mișcării, precum și afișarea alături de echipă, a unui parlamentar USR și a unui candidat USR pentru alegerile europarlamentare, care, culmea, vor avea loc în luna mai a acestui an.

Doar coincidențe, sunt convins de asta.

Pentru mine e clar că inflația asta de ”mișcări” pentru Moldova reprezintă o mișcare greșită și va duce exact unde a dus până acum orice inițiativă laudabilă – la o lamentabilă amânare a startului adevărat pentru acțiunea concretă.

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de