Gheorghe Flutur nu va candida la presedintia CJ Suceava daca alegerea se va face indirect


Intră acum și în grupul de

Liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean Suceava, Vasile Ilie, a declarat, marţi seara, în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV că la alegerile locale viitoare ar trebui să se menţină actuala formulă de alegere a preşedintelui de Consiliu Judeţean.

El consideră că votul direct pentru preşedintele de Consiliu Judeţean îi întăreşte autoritatea acestuia care să aibă un cuvânt de spus în faţa Guvernului.

Iohannis ACL Flutur Balan Preda Negura Turcanu Ungureanu Varga (20)

Ilie a arătat că în varianta votată de Comisia electorală din Parlament, ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales indirect, de consilierii judeţeni, ar presupune să se facă anumite jocuri pentru desemnarea acestuia şi nu ar reprezenta voinţa electoratului.

El crede că atât pentru primari cât şi pentru preşedinţii de CJ ar trebui organizate alegeri în două tururi de scrutin pentru ca aceştia să obţină o majoritate puternică şi să aibă autoritate.

Vasile Ilie a arătat că atât asociaţia preşedinţilor de Consilii judeţene cât şi cea a primarilor, se pronunţă pentru alegeri directe, rămânând în discuţie dacă să fie într-un tur de scrutin ca acum, sau în două tururi de scrutin ca până în 2012.

El a apreciat că cei care sunt în funcţie acum doresc să fie alegeri într-un singur tur de scrutin întrucât ar avea un avantaj.

Vasile Ilie a mai declarat că PNL are candidat pentru funcţia de preşedinte al CJ Suceava, acesta fiind Gheorghe Flutur, dar că Flutur va candida doar dacă vor fi alegeri directe, dacă va obţine votul majoritar al electoratului şi nu dacă alegerea se va face la masa verde, între consilierii judeţeni aleşi.

Comisia de Cod electoral a decis ca preşedintii de Consilii Judeţene să nu mai fie aleşi in direct de cetăţeni ci sa fie alesi din rândul consilierilor. Propunerile de alegere a preşedinţilor de CJ-uri într-un tur sau in două au fost respinse.

Marian Oprişan, preşedintele UNCJR şi vicepreşedinte PSD, a declarat ca decizia afirmând că decizia Comisia de Cod electoral este ”mizerabilă” fiind cea mai mare jignire adusă cetăţenilor. Oprisan a mai spus ca va cere explicaţii premierului Victor Ponta şi lui Liviu Dragnea, adăugand că dacă Ponta sprijina această propunere de modificare a legii electorale ”nu are nicio legătură cu democraţia”.

 


Intră acum și în grupul de