Băişanu bate gongul mobilizării pentru ca Suceava să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021


Intră acum și în grupul de

Suceava şi Bucovina întrunesc condiţiile esenţiale pentru obţinerea titlului de capitală culturală europeană, susţine preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, care a arătat, miercuri,  că mai sunt o sută de zile până la termenul limită de depunere a documentaţiei în acest sens.

Liderul liberal sucevean a apreciat că între atuurile Sucevei se numără zestrea religioasă, ecumenismul, zestrea culturală de o valoare inestimabilă, multiculturalismul, fiind o zonă în care 12 etnii trăiesc în armonie, fiind un exemplu în Uniunea Europeană, dar şi faptul că Bucovina are istorie şi tradiţii proprii.

Băişanu a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a întocmit dosarul candidaturii municipiului Suceava pentru a obţine nominalizarea de capitală culturală europeană în 2021, termenul de depunere fiind 10 octombrie 2015.

baisanu si nita la pnl (1)

El a declarat că a muncit mai mult de un an pentru elaborarea dosarului pentru proiectul “Suceava -capitală culturală europeană”, subliniind că de acum, oamenii politici şi din administraţie trebuie să înţeleagă că nu mai e timp pentru hârjoneli şi politică mică.

“Depunerea dosarului e premisa cea mai puternică de reevaluare a spiritului civic al cetăţii”, a subliniat liderul PNL Suceava.

El a menţionat că proiectul ar urma să fie realizat în cooperare cu Cernăuţi pentru “reînvierea Bucovinei istorice” pentru punerea în valoare a culturii comune a celor două zone ale Bucovinei despărţite de o graniţă.

“Sunt argumente suficiente. S-a dat gongul celor o sută de zile pentru Suceava şi Bucovina”, a spus Băişanu.

El a mai declarat că în perioada următoare va avea întâlniri cu diverse persoane din ţară şi din Uniunea Europeană în vederea susţinerii candidaturii Sucevei.

Băişanu a precizat că va discuta cu primarul Sucevei, Ion Lungu şi cu preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în vederea susţinerii acestui proiect şi elaborării şi adoptării hotărârilor de Consiliu Local şi Consiliu Judeţean pentru depunerea dosarului de candidat.

El consideră că va trebui depus un dosar de candidatură pentru întreaga regiune, Bucovina, drept capitală culturală europeană, dar că acest aspect urmează să fie stabilit în urma discuţiilor cu reprezentanţii administraţiei locale sucevene.

Alexandru Băişanu a mai anunţat că va iniţia o listă de susţinere a acestui proiect care să fie semnată de toţi sucevenii şi care să fie depusă a documentaţia pentru înscrierea candidaturii Sucevei la titlul de capitală culturală europeană.

Acţiunea Capitală culturală europeană este o iniţiativă a Uniunii Europene, care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, precum şi aspectele culturale comune ale ţărilor sale cu scopul de a contribui la apropierea popoarelor europene şi de a îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă.

Pentru anul 2021, cele două state membre care au dreptul de a găzdui acţiunea Capitală europeană a culturii sunt România şi Grecia.

În 2021 titlul de Capitală europeană a culturii se va acorda şi unui oraş dintr-o ţară candidată sau dintr-un potenţial stat candidat.

Vezi ce au declarat la Suceava, în urmă cu doi ani, scriitorul Matei Vişniec şi directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, despre şansele Bucovinei de a accede la statutul de Capitală Culturală  Europeană


Intră acum și în grupul de