Şase sute de ani de la aducerea la Suceava a moaştelor Sfântului Ioan cel Nou. Sf. Liturghie oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Mii de pelerini din toată țara au participat miercuri, 24 iunie, la Sfânta Liturghie și la procesiunea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

procesiune pelerinaj hram sf ioan (64)

Și în acest an curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan” a fost umplută până la refuz de credincioși veniți să roage și să atinge moaștele ocrotitorului Sucevei ale cărui puteri miraculoase sunt mult mai puternice în ziua de sărbătoare, după cum au spus pelerinii.

Cei mai mulți dintre pelerini au sosit la Suceava încă de marți pentru a participa și la slujba de Priveghere, iar unii au rămas să doarmă chiar în curtea Mănăstirii.

Miercuri, începând cu ora 06.00, a fost oficiată slujba de aghiasmă, urmată de cea a Sfântului Maslu şi de citirea acatistelor Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. După aceea, de la ora 9.00, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie al Tomisului, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi PS Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord.

Pe tot parcursul Sfintei Liturghii credincioșii au stat la rând pentru a trece pe la baldachinul în care a fost depusă racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, unde s-au închinat și au primit flori de sânziene, veșmânt și vată sfințită din partea preoților.

procesiune pelerinaj hram sf ioan (13)

Procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou a început în jurul orei 12.30, puhoiul de credincioşi urmând racla cu moaştele sfinte pe străzile Sucevei, prin fața bisericilor Învierea Domnului, Domniţelor, Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru, Sfântul Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului și Biserica Naşterea Maicii Domnului de la Tribunal.

După procesiune, creştinilor care au revenit în curtea mănăstirii sucevene li s-a oferit o masă caldă.

Evenimentul de marți din curtea Mănăstirii Sfântul Ioan a fost unul încărcat în simbolistică, anul acesta împlinindu-se 600 de ani de când moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava de către domnitorul Alexandru Cel Bun.

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a evocat în predica sa viaţa Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi a subliniat că în acest an se împlinesc 600 de ani de la aducerea moaştelor la Suceava.

IPS Teofan procesiune pelerinaj hram sf ioan (15)

„Mare este această zi pentru Moldova, pentru Suceava în special, pentru că într-o zi precum aceasta au fost aduse Sfintele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou. Această zi închinată Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a devenit pentru cei care trăiesc și au trăit în această zonă, dar nu numai, vreme de 600 de ani, loc de pelerinaj, loc de priveghere, loc de închinare și cinstire a bunurilor creștine”, a amintit ÎPS Teofan.

Totodată, ÎPS Teofan a ținut să le vorbească pelerinilor despre devotamentul față de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, întrebându-se dacă și generația actuala va arăta aceeași credință față de Sfânt, asemenea celor dinaintea noastră.

„Dacă cei dinaintea noastră au arătat credincioșie față de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ne întrebăm ce vom face noi, ce vor face copiii noștri, ce vor face conducătorii țării, ce vor face arhiereii și preoții, dumneavoastră și strănepoții? Vom avea oare aceeași fidelitate față de Sfântul Ioan și față de tot ceea ce a reprezentat el aici pe pământ?”, s-a întrebat mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Totodată, ÎPS Teofan a arătat că este nevoie de o fidelitate întreită, că oamenii trebuie să aibă credință în Iisus Hristos, dar și față de pământul țării și copiii  acestui neam.

În acest sens mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat că Sfântul Ioan a rămăs credincios lui Hristos până la moarte, iar în timpul vieții a fost o persoană harnică care a făcut comerț călătorind cu vaporul, iar părinții l-au crescut și educat în spiritul dreptei credințe.

„Vom împlini și noi aceeași credincioșie și de aici încolo față de Hristos? Vom arăta și noi aceeași hărnicie pentru casele, școlile, pentru bunurile noastre materiale? Vom arăta demnitate față de pământul acesta, față de bogățiile lui? Vom arăta fidelitate față de Sfântul Ioan dacă vom arăta aceeași atitudine pe care au avut-o părinții Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, precum și părinții Sfântului Ioan Botezătorul”, au fost întrebările ÎPS Teofan.

Potrivit estimărilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, în cele două zile de pelerinaj la racla Sfântă din curtea Mănăstirii au trecut peste 11.000 de credincioși.

Totodată, mii de pelerini au participat și la procesiunea de pe străzile Sucevei.

Vezi AICI mai multe fotografii din prima zi de pelerinaj de la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, iar AICI de la Sfânta Liturghie și de la procesiunea de pe străzile Sucevei.

 


Intră acum și în grupul de