Flutur: Jumătate din localităţi în prag de colaps financiar, iar investiţiile sunt blocate. El cere Guvernului să aloce fonduri la rectificarea bugetară din iulie


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a interpelat Guvernul solicitând ca la prima rectificare bugetară din luna iulie să asigure finanţarea necesară judeţului Suceava având în vedere că au fost exprimate foarte multe nemulțumiri atât referitor la construcția bugetului pe 2015, cât și asupra modului în care s-au alocat fonduri comunităților locale.

„Este esențial să tineți cont de propunerile noastre și ale reprezentanţilor structurilor asociative ale comunelor, orașelor și municipiilor. Bugetul pe anul 2015 nu rezolvă problema administrațiilor publice și nu permite cofinanțarea proiectelor europene la nivel local, îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor români din mediul rural dar și din mediul urban și poate, cel mai grav lucru, acest buget blochează crearea de locuri de muncă și alungă tinerii din România”, susţine Flutur.

flutur 2

El arată că peste jumătate dintre localitățile județului Suceava sunt în pragul colapsului, iar investițiile sunt blocate.

„În baza noilor criterii de alocare a fondurilor de la bugetul de stat, în județul Suceava multe localități nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare, cele mai multe primării au primit mai puțin decât anul trecut iar pentru 25 de localităţi alocările de la Guvernul României pe 2015 sunt zero. Mai mult de jumătate din localitățile județului sunt în dificultate în ceea ce privește fondurile pentru derularea proiectelor de dezvoltare. Fiind obligați să aloce toate veniturile proprii pentru funcționare, primăriile nu mai au bani pentru a fi asigurată cofinanţarea unor proiecte, nu mai sunt bani de investiții, astfel că nu mai pot fi rezolvate probleme de interes major cu care se confruntă comunitățile locale”, arată Flutur.

Liderul liberal atrage atenţia Guvernului că în țară, peste 300 de primării nu-şi pot finanţa proiectele în 2015, nu pot plăti cofinanţări, iar planurile pe care şi le-au făcut pentru anul în curs nu mai pot fi implementate.

El susţine că la rectificarea bugetului, Ministerul Finanțelor trebuie să ia în calcul alocarea de fonduri pentru dezvoltare localităților, proiecte de investiții  în derulare, extinderea reţelei de apă, canalizare, staţii de epurare, drumuri, reparații și modernizare școli și grădinițe precum și necesarul de fonduri pentru menținerea în funcțiune a școlilor, iluminatului public, a rețelelor de drumuri.

„Mai multe primării nu au bani nici să achite facturile la utilități, iar salariile angajaților sunt sub semnul întrebării. La rectificarea bugetară trebuie alocate fondurile pentru plata integrală a salariilor profesorilor, iar pentru acele primări care se confruntă cu probleme financiare, trebuie alocați bani astfel încât acestea să poată deconta cheltuielile cu  naveta personalului didactic. În cel mai scurt timp se impune și corectarea modului de bugetare a administrațiilor publice locale, iar prin Lege o parte din taxe ar trebui să revină la bugetul comunităților locale, de exemplu un procent din taxele pe construcții speciale sau un procent din impozitul pe venitul agricol”, consideră liderul PNL.


Intră acum și în grupul de