PNL a decis: interesul sucevenilor = Ion Lungu primar!


Intră acum și în grupul de

PNL Suceava, organizația municipală și PNL Suceava, organizația județeană, cu unanimități de voturi au validat candidaturile lui Ioan Bălan și Gheorghe Flutur pentru municipiul Suceava și pentru Consiliul Județean.

Candidatul la funcția de primar este și președintele organizației și cel care are atributul de a realiza lista cu consilierii locali, deci cu echipa cu care va defila in campania electorală.

Ioan Bălan a fost desemnat în urma unei competiții interne foarte dure cu fostul președinte al organizației județene Suceava a fostului PNL, deputatul Alexandru Băișanu.

Se pare însă că din această confruntare, între doi ”grei” din noul PNL, va câștiga ”liberalul independent” Ion Lungu.

Surse politice de la vârful partidului susțin că Ion Lungu are cele mai mari șanse să fie susținut de conducerea centrală a partidului pentru funcția de primar.

Oficial, într-o conferință de presă susținută miercuri dmineață, Ion Lungu susținea că nu știe nimic, dar nu neagă faptul că a avut discuții în acest sens cu reprezentanți din conducerea PNL. El spune că a fost contactat și întrebat dacă va candida, iar răspunsul său a fost afirmativ.

Nechifor, Lungu, Dontu Flutur Balan Baisanu defilare SRI ISU Armata Tab (39)
PNL Suceava

La prima vedere, așa cum prezintă Ion Lungu problema, e vorba de o revenire la prima dragoste, PNL. Lungu chiar susține că nu poate fi numit traseist politic, atât timp cât a fost membru și în PNL cât și în PDL (pe vremea când acest partid era adversar înverșunat al PNL).

Analizând însă cu atenție mișcările politice făcute de Lungu, trebuie de remarcat că acesta a fost și un susținător înfocat al PSD și al lui Victor Ponta, până când candidatul liberal Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale.

Pe ce ne bazăm când spunem asta? Imediat după alegerile locale din 2012, Lungu a renunțat voluntar la toate funcțiile din PDL și a rămas simplu membru de partid și asta pentru că dacă renunța la a fi membru de partid, pierdea automat și fotoliul de primar, conform legii.

În această perioadă Lungu a format în Consiliul Local Suceava o majoritate în jurul PSD, care a și condus CL timp de doi ani și jumătate, până în ianuarie 2015.

Chiar și când PNL a fuzionat cu PDL, formând noul partid PNL, Lungu nu s-a gândit la a reveni în rândurile liberalilor, ci folosindu-se de OG 55/2014, a demisonat din partid pentru a deveni oficial independent, pozitie din care a făcut campanie electorală contracandidatului PNL și l-a susținut pe Victor Ponta.

Ion Lungu nu regretă nici acum această decizie, deși sucevenii nu au fost de acord cu ea și ca atare, la Suceava, Klaus Iohannis a obținut mai multe voturi decât Ponta și în primul tur și în turul al doilea.

Fără nici o rezervă, Ion Lungu a decis că mai vrea un mandat de primar și a început acțiunile în vederea atingerii obiectivului și a negociat cu tot spectrul politic, negăsind inițial nici o variantă fezabilă, motiv pentru care a anunțat că va candida independent.

Știind că șansele sunt minime ca independent, a continuat acțiunile, iar imediat după ce Ilie Bolojan a fost numit secretar general al PNL, a reluat ofensiva. El le-a explicat liderilor din fostul PNL că dacă el nu va candida din partea liberalilor, vechiul PDL va ”stăpâni defintiv” organizația nouă a PNL, fapt ce a părut destul de convingător pentru cei de la București cât să îl ia din nou în considerare.

Aceleași surse ne-au spus că joi, Organizația județeană PNL Suceava va lua o decizie și în baza rezultatelor unui sondaj de opinie realizat la Suceava recent și care va fi finalizat miercuri seară.

Decizia este aproape sigură și Lungu va candida susținut de PNL.

Asta este șansa nesperată a PSD de a câștiga alegerile pentru funcția de primar, pentru prima dată cu candidat propriu. PSD, care va prezenta un candidat ”Curățel” și care nu are pete politice de nici un fel, cunoscut publicului după două campanii electorale și care ”rupe inimile” multora cu meseria sa. E vorba de medicul urgentist Tiberius Brădățan.

De ce are șanse? Pentru că cei din PNL au decis să bulverseze integral, cu trei luni înainte de alegeri, o organizație județeană. Lungu va avea misiunea de a se confrunta cu propriii foști și viitori colegi de partid dar, cu PSD și cu cei 12 ani de mandat pe care nici PNL și nici PSD nu îi înghite de nici un fel.

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de