Brădăţan motivează de ce vrea Arhitect şef în Suceava: De 12 ani, în municipiul Suceava este haos în urbanism, iar de acesta a profitat un grup care a construit unde a vrut şi ce a vrut. De aceea este şi blocajul din oraş


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD pentru funcţia de primar al Sucevei, medicul primar Tiberius Brădăţan, susţine că de 12 ani în municipiul Suceava este haos în urbanism, de care a profitat un grup de oameni care a construit unde a vrut şi că din acest motiv s-a ajuns ca oraşul să fie blocat, fiind construite centre comerciale fără să existe o gândire de ansamblu.

bradatan

Brădăţan este convins că municipiul reşedinţă de judeţ are nevoie urgentă de un arhitect şef care să se ocupe de sistematizarea oraşului.

El a explicat că în ultimii 12 ani Suceava nu a avut un arhitect şef, dar nici un Plan de Urbanism General.

Brădăţan a atras atenţia şi că în foarte multe locuri, Planurile de Urbanism Zonale existente în Suceava nu sunt corelate cu ceea ce trebuia să însemne un Plan Urbanistic General făcut pentru locuitorii oraşului.

„Acest lucru înseamnă haos. Un haos de care în 12 ani au profitat un grup de oameni care au construit unde au vrut și cum au vrut. Dacă în toate orașele europene și cele din România hipermarketurile sunt construite la şapte km în afara localităților, în Suceava s-au construit în centrul geografic al municipiului, blocând astfel circulația rutieră pe principala arteră Calea Unirii”, a spus Tiberius Brădăţan.

Liderul social-democrat sucevean a subliniat că în ultimii 12 ani, pentru dezvoltarea armonioasă a Sucevei nu au fost implicaţi specialiștii în urbanism și arhitectură, şi mai mult, în organigrama Primăriei nu există un arhitect.

 

“Astfel, municipiul Suceava nu se poate dezvolta după viziunea actuală, când avem un edil care le cunoaște pe toate. Din acest motiv Suceava are nevoie de urgenţă de Instituţia arhitectului şef”, a declarat Brădăţan.

Candidatul PSD  a explicat că Instituţia arhitectului şef este o structură managerială de specialitate, profesională, neguvernamentală, apolitică şi tehnică, care reprezintă autoritatea în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului din cadrul administraţiei locale.

 

El a mai precizat că Instituţia arhitectului şef reprezintă autoritatea tehnică în domeniul amenajării teritoriului şi al urbanismului din cadrul administraţiei publice locale şi îndeplineşte atribuţiile conferite de lege ca şef al structurilor de specialitate organizate în cadrul acestora.

 

„Nu mi se pare normal ca deciziile privind construcţia unui balcon sau amplasarea unui chioşc să fie luate de un grup politic sau de altul, după bunul plac. Aceasta decizie trebuie luata de o instituţie neutră, cea a Arhitectului Şef”, susţine Tiberius Brădăţan.

El a adăugat că una dintre propunerile sale este depolitizarea deciziilor în domeniul urbanismului în municipiul Suceava, şi încredinţarea deciziei unice Instituţiei Arhitectului Şef.

Astfel, Tiberius Brădăţan a ţinut să precizeze că pentru modificările legislative necesare unei decizii unice în urbanismul oraşului ca solicita parlamentarilor PSD, dar şi ai altor partide, să semneze o propunere legislativă în acest sens.(N.B.)


Intră acum și în grupul de