Tiberius Brădăţan: Casa Culturii trebuie preluată de Primăria Suceava. Aici trebui să fie sediile Casei de Cultură a Studenţilor, Ansamblului Artistic Ciprian Porumbescu şi cel al Teatrului Matei Vişniec


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD pentru funcţia de primar al Sucevei, Tiberius Brădăţan, consideră că municipalitatea va trebui preia Casa de Cultură de la sindicate oferindu-le acestora, în schimb, alte spaţii din oraş.

casa de cultura suceava

Brădăţan a făcut aceste precizări după ce Cartel Alfa şi-a exprimat intenţia de a preda Casele de cultură, care sunt greu de întreţinut şi administrat de sindicate şi care să primească în schimb imobile în care să-şi desfăşoare activitatea filialele centralelor sindicale.

„Sunt perfect de acord să procedăm la identificarea unor sedii pentru sindicatele care au această clădire în proprietate, pentru că este necesar ca Suceava să aibă o Casă de Cultură modernă. Şi dacă cetățenii îmi vor da girul pentru a fi primarul Sucevei sunt dispus să mă implic inclusiv în modernizarea acesteia. Susţin orice soluţie de preluare a Casei Culturii de către municipalitate, pentru că acest lucru va aduce o energie în dezvoltarea fenomenului cultural”, a arătat Tiberius Brădăţan.

El a consideră că evenimente precum teatrul de revistă, spectacolele muzicale de diverse genuri, teatrul pentru copii și adulți sau proiecţii cinematografice de week-end au reușit să asigure sustenabilitatea Casei de Cultură până în anii 1992-1993.

Casa de Cultură din Suceava a fost proiectată de arhitectul Nicolae Porumbescu și a fost inaugurată în anul 1969, clădirea având o fațadă laterală decorată cu lucrarea monumentală „Cântarea Țării de Sus”, aparținând artiștilor plastici Constantin Crăciun, Constantin Berdilă, Paul Gherasim și Mihai Horea.

Ca spații, Casa de Cultură are o sală de spectacole cu 732 locuri, o sală de conferințe, cu 180 locuri, trei săli pentru expoziții, o sală audio cu alte 260 locuri, două foaiere de recepție, o sală de orchestră şi una de balet, cabine pentru actori, o sală pentru discotecă, diverse săli gândite pentru cercuri și cursuri tehnico-aplicative, o bibliotecă cu sală de lectură şi cabine de proiecție.

Tiberius Brădăţan a subliniat că în momentul de faţă, o sală cu 732 locuri, greu de încălzit și administrat, cu mobilierul învechit și stricat, nu mai este de actualitate pentru evenimentele destinației inițiale.

El a mai arătat că şi foiaerul principal și sala pentru discotecă sunt ocupate de un restaurant, iar unele spații din clădire sunt închiriate pentru sedii de firme.

Candidatul PSD pentru Primăria Suceava a explicat că prin preluarea acestei clădiri de către municipalitatea suceveană ar putea fi asigurate sedii pentru mai multe insituţii de cultură din Suceava, cum ar fi Casa de cultură a studenţilor, Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, singura instituție de spectacol cu istoric și funcțională din oraș.

Mai mult, Tiberius Brădăţan consideră că şi Teatru Matei Vişniec ar putea avea sediul în această clădire, cu cu condiția ca acest teatru să fie real constituit și să funcționeze pentru diverse categorii de gusturi culturale, cu spectacole de teatru pentru copii și tineret, şi teatru pentru adulți.

Nu în ultimul rând, candidatul PSD pentru Primăria Suceava a precizat că actuala clădire a Casei de Cultură Suceava ar putea fi transformată într-un centru expozițional și de evenimente.

Brădăţan consideră că sălile Casei de Cultură pot fi închiriate pentru diverse evenimente, târguri, expoziții sau manifestări publice de amploare.(R.N.B.)

 


Intră acum și în grupul de