Ovidiu Donțu a depus la Senat legea prin care Parcul Șipote devine pădure-parc și poate fi amenajat ca zonă de agrement


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donțu, a depus, la Senat, inițiativa legislativă prin care Parcul Șipote să fie trecut de la RNP Romsilva în administrarea municipiului Suceava ca pădure-parc în vederea amenajării unei zone de agrement printr-un proiect cu finanțare europeană realizat de Zona Metropolitană Suceava.

cetatea de scaun sipote

Ovidiu Donțu a anunțat duminică depunerea acestei inițiative legislative și a arătat că este vorba de transferul a 65,1 hectare de pădure din trupul „Șipote” de la Direcția Silvică Suceava-RNP Romsilva la municipalitatea suceveană.

El arată că este necesar ca transferul din proprietatea publică a statului, în proprietatea publică a municipiului Suceava, să fie realizat doar printr-un act normativ cu putere de lege, care, prin excepţie de la prevederile Legii nr. 46/2008, să permită constituirea dreptului de proprietate.

Donțu menționează că pentru ca zona Metropolitană Suceava împreună cu municipiul Suceava și Consiliul Judeţean Suceava, să atragă fonduri europene pentru zona de agrement a municipiului Suceava, aceasta se poate face doar dacă respectiva pădure este amenajată ca pădure-parc.

Donțu subliniază că autorităţile locale din judeţul Suceava intenţionează să realizeze cu finanţare din fondurile europene 2014 – 2020, un proiect de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei și a zonelor de protecţie aferente, iar în zonele de protecţie aferente acestui obiectiv se regașete o suprafaţă de teren de 65,1 ha ce aparţine fondului forestier – domeniul public al statului administrat, prin Direcţia Silvică Suceava, de Regia Naţională a Pădurilor -Romsilva (RNP – Romsilva).

Senatorul PSD menționează că proiectul poate deveni operaţional în sensul accesului la fonduri europene nerambursabile, doar în situația în care terenul pe care se va implementa proiectul se află în proprietatea sau administrarea solicitantului.

El consideră că singura posibilitate de realizare a acestui proiect o reprezintă amenajarea acestei păduri în pădure-parc și trecerea acesteia în domeniul public al municipiului Suceava.

Proiectul lui Donțu este susținut și de senatorul PSD Titus Corlățean care va continua demersurile pentru aprobarea acestei legi în viitorul mandat legislativ, în condițiile în care Ovidiu Donțu, plasat pe locul trei pe lista PSD la Senat, nu este sigur că va mai continua să fie parlamentar.

 


Intră acum și în grupul de