Deputatul Ion Bălan îl întreabă pe ministrul Agriculturii dacă vor fi acordate despăgubiri pentru culturile distruse de fenomenele meteo extreme din luna aprilie


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, l-a întrebat, în Parlament, pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, dacă are în vedere să despăgubească fermierii pentru culturile ce au fost distruse de fenomenele meteo extreme din luna aprilie și dacă a declanșat mecanismele pentru primirea de ajutoare din partea Uniunii Europene.

Astfel, deputatul sucevean arată ministrului Agriculturii că schimbările climatice bruște din luna aprilie a acestui an au produs daune importante agricultorilor și că media de culturi calamitate se ridică la circa 30.000 de hectare în fiecare județ.

El spune că cele mai afectate județe au fost cele din Moldova, respectiv Suceava, Iași și Neamț unde temperaturile scăzute au fost însoțite de ninsori și îngheț.

Deputatul sucevean precizează că deși Ministerul Agriculturii și-a făcut datoria și a plătit subvențiile agricultorilor, acest sprijin s-a transformat din bucurie în tristețe din cauză că mulți dintre producători, care au făcut investiții importante, se văd în imposibilitatea de a mai relua producția anul acesta.

Ioan Bălan mai adaugă că la trei decenii de la căderea comunismului, agricultorii români nu au sisteme moderne de protecție a culturilor și nici un sistem accesibil de asigurare a culturilor.

În aceste condiții, deputatul sucevean îl întreabă pe Petre Daea dacă a declanșat sau intenționează să declanșeze mecanismele de sprijin disponibile în UE pentru primirea de despăgubiri în vederea reînființării culturilor sau dacă intenționează să acorde sprijin direct acestor agricultori.

Totodată, Ioan Bălan îi cere lui Daea să spună care este valoarea investițiilor care pot fi accesate prin programe finanțate de UE pentru achiziționarea de plase anti-îngheț sau anti-grindină și dacă Ministerul Agriculturii are un program prin care să se poată accesibiliza accesul producătorilor agricoli români la asigurările împotriva riscurilor naturale.


Intră acum și în grupul de