Legea Băișanu prin care cei care sunt apți de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale a fost adoptată de Senat. Băișanu: Nu pot accepta ca cei care pot munci să trăiască din munca altora


Intră acum și în grupul de

Propunerea legislativă a deputatului ALDE de Suceava Alexandru Băișanu referitoare la modificarea şi completarea Legii nr.416 din 18 iulie 2001, privind venitul minim garantat care prevede că persoanele apte de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale a fost votată, marți, de Senat.

Potrivit acestei legi, refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social.

Astfel, pentru sumele acordate ca ajutor social, toate persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.

Prin această lege persoanele care se dovedesc a munci fără formă legală, își pierd dreptul de a primi ajutor social.

Mai mult, legea prevede că „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de  agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”.

Tot această lege stabilește că „pentru  menținerea dreptului  la ajutorul social, familiile și persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puțin 6 luni, au obligația să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care  le  dețin în proprietate”.

Deputatul ALDE Alexandru Băișanu a salutat votul acordat în Senat și a menționat că va acționa în continuare pentru ca propunerea sa legislativă să fie adoptată și de Camera Deputaților.

„ Voi continua să lupt ca proiectul meu de lege privind ajutoarele sociale, care uneori ajung nu doar la oamenii care au nevoie de ele și le merită, ci și la persoane certate cu munca să fie adoptat și de Camera Deputaților”, a spus Băișanu.

Deputatul suceavan a ținut să precizeze că este de acord ca persoanele care nu pot să presteze o muncă să primească un ajutor de la stat, dar că nu este de acord ca cei care pot munci să trăiască din munca altora.(T.B.)


Intră acum și în grupul de