Senatorul PSD Virginel Iordache – replică acidă pentru deputatul PNL Angelica Fădor


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava , Virginel Iordache i-a acuzat pe parlamentarii PNL de Suceava că inventează subiecte de presă ”care mai de care mai interesante”, scopul fiind cel de ”manipulare asidură și continuă a sucevenilor”.

Parlamentarul sucevean i-a ironizat pe colegii săi de la PNL spunând că toate subiectele abordate de  liberalii suceveni fac parte din categoria  “Liberalii spun lucruri trăsnite”.

”Unul  dintre subiectele predilecte ale liberalilor suceveni, au ca temă Pilonul II de pensii,  dezbătut de d-na Angelica Fădor, care este, se pare, atotștiitoare. După ce a dat sfaturi ”prețioase” Ministrului Justiției- prof.univ.dr. Tudorel Toader, după ce a rezolvat ( vorba vine) problema vămii Siret – d-na deputat a schimbat registrul, trecând cu dezinvoltură la tratarea problemelor financiare.  Pentru a lămuri lucrurile și pentru a o ajuta pe d-na deputat să înțeleagă fenomenul,  fac următoarele precizări cu privire la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II):

  1. In afara Fondului de Pensii de stat (Pilonul I), in România există două alte tipuri de fonduri de pensii „private”: Fondurile de Pensii obligatorii, constituite din alocații de la bugetul de stat, dar administrate privat (Pilonul II) și Fondurile de Pensii facultative, alimentate din contribuții individuale și administrate privat (Pilonul III), ambele inființate prin Legi organice in 2004, respectiv 2006. . Ca orice active in proprietate privată, contribuțiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naționalizate.

Fondurile din Pilonul II sunt in totalitate alimentate din alocații de la stat. Dar aceste alocații, odată transferate către fonduri în numele cetățenilor români beneficiari, devin active in proprietate privată și ele nu mai pot fi retrase sau naționalizate (confiscate), potrivit Constituției. Parlamentul și, respectiv, Guvernul au in competența lor  majorarea sau  micșorarea alocațiilor bugetare viitoare, fără să afecteze în nici-un fel contribuțiile trecute.

  1. Fondurile de Pensii din Pilonul II au ajuns, la sfarșitul anului 2016, la 31,5 miliarde lei (aproximativ 7 miliarde euro), din care 65% sunt investite în titluri de stat, adica finanțează deficitul bugetar. Chiar dacă, în extremis, aceste fonduri ar fi consolidate cu fondul de pensii de stat și administrate public, aceste fonduri nu pot fi folosite decât prin valorificarea (vânzarea) activelor financiare pe care le au in portofoliu. Ori statul nu poate valorifica titlurile de stat, decât dacă le răscumpară, ceea ce ar insemna alocații bugetare echivalente, adică o majorare a deficitului bugetar.”, a explicat senatorul sucevean, Virginel Iordache.

Intră acum și în grupul de