Deputatul Ioan Bălan: Guvernul își bate joc de elevii suceveni care sunt nevoiți să parcurgă, zilnic, pe jos, și 10 kilometri până la școală. El întreabă Ministerul Educației dacă va redeschide școli în condițiile în care programul de transport al elevilor are deficiențe majore.

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan și-a exprimat îngrijorarea față de situația în care se află foarte mulți elevi din județul Suceava care sunt nevoiți să parcurgă pe jos și 10 kilometri până la școală din cauză că programul de transport al elevilor are deficiențe majore.

Deputatul sucevean a arătat într-o interpelare adresată ministrului interimar al Educației, Rovana Plumb, că în urmă cu aproape 5 ani, Avocatul Poporului prezenta autorităților publice competente, inclusiv Ministerului Educației Naționale, un raport special privind transportul elevilor din mediul rural cu ajutorul microbuzelor școlare speciale.

„Astfel, încă de la acel moment, erau descrise foarte clar deficiențele majore ale programului național de transport al elevilor: starea tehnică precară a mijloacelor de transport, inspecții tehnice periodice expirate pentru multe dintre acestea, lipsa  asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie și, în multe cazuri, lipsa atestatului de competență profesională pentru conducătorii auto. Pe lângă aceste aspecte, același raport evidenția numărul insuficient de microbuze școlare care ar trebui să asigure transportul elevilor până la și de la școală, fiind estimat un deficit de cel puțin 40%. În ciuda promisiunilor făcute de guvernele din ultimii ani, deficiențele majore semnalate de Avocatul Poporului s-au menținut până astăzi”, a precizat Bălan.

El exemplifică în interpelare cu situația din județul Suceava unde numărul de microbuze școlare este în continuare insuficient, șoferii atestați practic nu există, iar Inspectoratul Școlar Județean Suceava cunoaște problemele care persistă în  comuna Izvoarele Sucevei, unde elevii parcurg mai bine de 10 Km pe jos în fiecare zi.

„Probleme sunt și în alte comune din județ, care sunt nevoite să partajeze microbuzele puține și să compenseze nepăsarea Ministerului Educației. Primăriile din Județul Suceava, chiar și în contextul în care Guvernul le-a confiscat o parte din resursele financiare, își onorează pe deplin obligațiile care le revin, asigurând, nu știm prin ce minune, combustibili, salariile șoferilor și alte cheltuieli conexe. În același timp, Ministerul Educației pare să nu fie foarte interesat de rezolvarea acestei chestiuni, chiar dacă la iarnă copiii vor trebui să parcurgă zeci de km pe jos până la școală”, arată Bălan.

Deputatul cere ministrului să precizeze care este deficitul de microbuze școlare înregistrat la începutul anului școlar 2018/2019, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Suceava și când va demara o procedură de licitație privind achiziția de microbuze școlare care să fie predate programului de transport pentru elevi, către administrațiile publice locale.

„În condițiile în care dotarea serviciilor de urgență cu ambulanțe noi se realizează în baza finanțărilor europene nerambursabile, de ce nu se utilizează fondurile europene disponibile în cadrul financiar 2014-2020 pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor?”, întreabă deputatul sucevean.

El mai arată că programul transportului școlarilor este o politică națională prevăzută în Legea educației naționale și cere Ministerul Educației Naționale să spună de ce nu preia toate costurile asociate acestui program în bugetul Ministerului: carburanții necesari, costurile de întreținere ale microbuzele, salariile conducătorilor auto.

„Solicit precizări privind modul în care Ministerul Educației Naționale a ținut cont de observațiile și recomandările formulate de Avocatul Poporului, în special cele privitoare la posibilitatea redeschiderii claselor școlare/preșcolare, în localitățile de domiciliu”, mai cere Ioan Bălan. (T.B.)