Manifestarea itinerantă ”Folclorul din cărți” ajunge, marți, la Rîşca


Intră acum și în grupul de

Ajunsă la a treia ediţie, manifestarea intitulată generic FOLCLORUL DIN CĂRŢI, organizată de Centrul Cultural Bucovina în parteneriat cu instituţii administrative, de cultură şi de învăţământ din judeţ,  se desfăşoară, în acest an, itinerant, în cinci localităţi din judeţul Suceava: Broşteni, Rîşca, Şaru Dornei, Fundu Moldovei şi Poiana Stampei, anunță instituția de cultură suceveană.

Manifestarea este o pledoarie pentru redescoperirea valorilor folclorului prin apelarea la cartea ştiinţifică – antologia şi monografia –, dar şi la discografia de colecţie profilată pe domeniul etnomuzicologiei. Aceasta pentru că ele conservă selectiv segmente de cultură tradiţională românească, adunate de oamenii de ştiinţă, cu râvnă şi multă trudă, de la oamenii care le-au creat, le-au cântat, le-au jucat, le-au povestit, le-au preţuit şi le-au iubit. Cum tinerele generaţii de iubitori ai folclorului, ori de iubitori ai frumosului în general, nu prea mai au de unde să-şi adune repertoriu folcloric de referinţă pentru cunoaşterea culturii tradiţionale, apelarea la cartea de ştiinţă este o garanţie pentru corectitudinea şi calitatea informaţiei dobândite. O antologie sau o monografie folclorică oferă cititorului un bogat repertoriu tradiţional, a cărui autenticitate este garantată de specialişti.

La Rîşca, în data de 9 octombrie, la orele 16, la Căminul Cultural, va avea loc cea de a doua manifestare din seria itinerantă.

După o microconferinţă susţinută de muzicolog dr. Constanţa Cristescu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, va avea loc lansarea Ghidului iubitorilor de folclor, nr.8/2018, un manual de educaţie culturală pe filon folcloric cu apariţie periodică anuală, şi ce-a de a II-a ediţie a discului Cântece de cătănie din Bucovina. CD-ul reconstituie audio, după manuscrise de la începutul secolului al XX-lea aflate în patrimoniul Bibliotecii Naţionale a României, cântecul ritual al recruţilor din ultimii ani de dominaţie a Imperiului Austriac, prin implicarea unor formaţii folclorice valoroase din judeţ.

Se va experimenta şi un microatelier de folclor, care se va încheia prin spectacolul unor grupuri folclorice de copii: „Cetiniţa” din Rîşca, coordonator prof. Mihaela Grădinariu şi două formaţii din Fălticeni coordonate de prof. Lenuţa Rusu – „Micii răzeşi” şi „Moldava”.(C.P.)

 


Intră acum și în grupul de